Министерството на околната среда и водите (МОСВ) осигурява редовно наблюдение

...
Министерството на околната среда и водите (МОСВ) осигурява редовно наблюдение
Коментари Харесай

Няма замърсяване от Украйна в българската акватория на Черно море

Министерството на околната среда и водите (МОСВ) обезпечава постоянно наблюдаване на положението на морските води след разрушаването на стената на язовир „ Нова Каховка “, ситуиран на река Днепър на територията на Украйна.

В интервала 17 – 23 юли Басейнова дирекция „ Черноморски регион “, Регионална лаборатория - Варна към Изпълнителна агенция по околна среда и Висшето военноморско учебно заведение „ Н. Й. Вапцаров “ направиха пробонабиране с военния научноизследователски транспортен съд „ Св. Св. Кирил и Методий “ (НИК 421) в спомагателни 17 пункта в крайбрежните морски води, съвпадащи с пунктовете от Националната мрежа за мониторинг - Калиакра 2, Албена, Златни пясъци, Варненски залив – север, Камчия, Шкорпиловци, Двойница, Иракли, Емине, Слънчев бряг, Равда, Поморие, Росенец, Созопол, Приморско 1, Царево 1, Велека 2, и в още 5 пункта в териториалното море (Крапец, Галата, Иракли, Бургаски залив, Ахтопол). Изпитването на пробите се прави по същите индикатори, по които се следи положението на морските води след случая с язовир „ Нова Каховка “. Получените все още резултати не демонстрират превишения.

Последните данни от цифровото моделиране на Центъра за интегрирано ръководство и мониторинг на бреговата зона към ВВМУ „ Н. Й. Вапцаров “ и от сателитното наблюдаване не демонстрират замърсяване на българската акватория с евентуални замърсители в резултат на случая. На последните постъпили сателитни изображения не се следи замърсяване в изключителната икономическа зона на България (която се простира оттатък границите на териториалното море на разстояние до 200 морски мили).

Басейнова дирекция „ Черноморски регион със съдействието на Регионална дирекция “Гранична полиция “ и Регионална лаборатория - Варна към Изпълнителна агенция по околна среда следят ежеседмично положението на морските води, в това число в трите спомагателни пункта в бреговата зона – Дуранкулак бряг, Шабла бряг и Калиакра бряг. Министерство на околната среда и водите е в непрекъснат продан на информация с украинските, молдовските и румънските управляващи за евентуално замърсяване на водите в Черно море.

Според данните от регулярното проучване на крайбрежните води от бреговите пунктове няма терзания, свързани със зоните за къпане по Българското Черноморие. Резултатите от мониторинга, извършен в интервала 19 юни – 24 юли 2023 година в бреговите пунктове и в крайбрежните морски води, не демонстрират превишения на съответните стандарти за качество на околната среда. Измерените стойности по индикатори нефтопродукти, полихлорирани бифенили, метали и пестициди във всички пунктове са под оптимално допустимите концентрации и средногодишните стойности. Резултатите по индикатори цезий-137 и тритий са под границата на количествено установяване на метода.

Информация за резултатите от проучванията е оповестена в прессъобщенията на Министерство на околната среда и водите на 18 юли, 12 юли, 10 юли, 30 юни, 28 юни и 26 юни.

Министерство на околната среда и водите прави мониторинг и осведоми институциите, които носят отговорност за предварителната защита и отговора на откритите опасности. Актуална информация за резултатите от направените измервания се дава навреме на способените институции и обществеността.

Сигнали при вероятни признаци за замърсяване по бреговата линия могат да се подават на Зеления телефон на Министерство на околната среда и водите: 0887 088 440 или 02/9888205, както и на електронен адрес: [email protected], а по този начин също и на Зеления телефон на Регионална инспекция за опазване на околната среда - Варна: 0884 290 634 или 052/634 582, Регионална инспекция за опазване на околната среда - Бургас: 0889 096 577 или 056/813 212, БД „ Черноморски регион “ – гр. Варна: 0886 406 816.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР