Министерството на образованието съобщи, че ще изтегли книгата Да пробудиш

...
Министерството на образованието съобщи, че ще изтегли книгата Да пробудиш
Коментари Харесай

Книга с вулгарни изрази, от инициатива за насърчаване на четенето, възмути родители

Министерството на образованието заяви, че ще изтегли книгата " Да пробудиш драконче " на Николай Телпалов, след отвращение на родители, че тя е с несъответствуващ текст и половото наличие. Книгата е била показана пред деца от четвърти и пети клас в Хасково в границите на самодейността на фондация " Разказвач на приказки ". Кампанията, подкрепена от просветителното министерство, предизвиква четенето, като създателите на книги ги показват пред децата.

Случаят стана мотив за политическа приложимост и водачът на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова още веднъж прокламира концепцията си да има един учебник по един предмет, макар че става дума за книга, която не е част от формалната образователна стратегия. Нинова упорства наличието " да бъде отговорност на страната, а не на всевъзможни НПО-та ". Казусът сподели още, че явно има проблем с това кой управлява какво наличие и дали то е уместно да се показва пред децата. От обществените мнения на основателя на акцията, както и на представители на районното ръководство по обучение се схваща, че никой не се е срещнал авансово напълно с текста на книгата, утвърдена да бъде показана пред четвъртокласниците и петокласниците.
" Проектът на фондацията пристигна като естествено продължение на Седмицата на детската книга. Толкова бяхме запленени от концепцията да се предизвиква четенето измежду учениците и създателите сами да показват пред тях творбите си ", разяснява, представена от, Веселина Павлитова, шеф на районното ръководство по обучение в Хасково. Тя описа още, че фондацията е предложила пет книги, само че те не са били предоставени авансово и никой не се е срещнал с тях или да ги е прочел. " В интернет не открихме доста информация за тях. За въпросната брошура имахме мнение от публицистична гилдия от фондацията, която е направила обзор на книжките ", изясни Павлитова.

След като книгата е показана пред децата, някои от тях се развълнуват и желаят от родителите си да я купят.

" На някои страници има нецензурни и груби изрази, несъответствуващи не за 4 и 5 клас, а за класовете нагоре. Потресена съм. Рекламира се алкохол, предизвикват се децата да пият. Това за мен е безусловно брутално ", описа Живка Ванчева, майка на петокласничка, представена от

Жената не желае да цитира съответни елементи от книгата, тъй като не били за народен ефир.



" За страдание, не познаваме напълно текста на тази книга. Винаги авансово изпращаме лист с имената на книгите и създателите на класните ръководители, и тази информация допускаме, че стига до родителите. При предпочитание може да се научи доста за тях в интернет. Но аз не държа никого виновен с изключение на нас самите ", разяснява пред Нова тв Константин Иванов от фондация " Разказвач на приказки ". По думите му книгата повече няма да бъде представяна на деца на такава възраст - тя е изтеглена от програмата и договорът с създателя е преустановен. Пред Би Ти Ви той съобщи още:

" 10 години не е имало нито един проблем. Във всяко учебно заведение гостуват разнообразни създатели. Има екип в самодейността за това дали книгите дават отговор на условията. Ние заставаме зад всеки един създател. За мен има и разнопосочно мнение - колкото родители не харесват книгата, толкоз и я харесват ", споделя Иванов.

По-късно от Министерството на образованието разпространиха позиция, че не утвърждава и не е одобрявало включването на творби в самодейността " Разказвачът на приказки ", а че самодейността е кардинално подкрепена с писмо.

" В него категорично е посочено, че отговорността за подбора на създатели и текстове е на уредниците на националната самодейност за поощряване на четенето ", оказва се от позицията. Самата самодейност е препоръчана на просветителното министерство от партньорска организация (Синдикат " Образование " към КТ " Подкрепа " ).

Образователното министерство приключва, че след извършен диалог с уредниците на " Разказвачът на приказки " книгата ще бъде изтеглена от самодейността.

В. " Сега " писа, че книгата " Да пробудиш драконче " е била наградена преди години. Тя е първата издадена книга на писателя Николай Теллалов, написа в обява за създателя и книгата в Уикипедия. С нея създателят стартира поредицата за змейовете и хората, чийто истории са развити и в идващите му романи. Жанрът на книгата е определян като фентъзи, фолклорно фентъзи и даже криминале. Написана е през 1996 година.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР