Министерството на образованието предложи нов модел на финансиране на училищата,

...
Министерството на образованието предложи нов модел на финансиране на училищата,
Коментари Харесай

А. Николов от ИПИ: Няма пряка връзка между нивото на учителската заплата и качеството на образователния продукт

Министерството на образованието предложи нов модел на финансиране на учебните заведения, който, съгласно създателите, би трябвало да постави завършек на порочната борба сред учебните заведения за приемане на допустимо най-вече възпитаници поради схемата „ парите следват ученика “.  Експертът от Института за пазарна стопанска система Адриан Николов предложи в ефира на предаването „ Преди всички “ по „ Хоризонт “ своя сериозен взор към предлагането:Николов посочи, че учениците би трябвало да бъдат насърчавани да посещават учебни заведения, където образованието е по-високо даже това да е обвързвано с пътешестване.
Това, което министърът сподели в парламентарна комисия, не знам дали то ще е окончателния вид на новия проект за фирансиране, на процедура не променя изключително сегашния модел. Предлагат в действителност въвеждането на финансиране на паралелка и на учебно заведение, което, по концепция, е ориентирано към предоставяне на по-висока дотация и бонифициране на дребните учебни заведения в отдалечените райони. Това е контрапродуктивно по две аргументи! От една страна, сегашния модел на нараснали стандарти единствено на възпитаник към този момент разграничава 6 обособени типа възпитаници в обособените общини - огромни и дребни, и, надлежно, дребните обитаеми места към този момент получават повече пари и по сегашния модел. И второ, което в действителност казусът, не е тъкмо къде отива финансиране, а в действителност какво купува то, като качество на учебен артикул, защото смяната от " възпитаник " към " възпитаник, паралелка и учебно заведение " по никакъв метод не включва оценка на това какво учебното заведение с ученика и с какви умения излиза той. Това, което би трябвало да се търси, най-малко съгласно мен, е по-скоро финансиране на качество на образованието по някакви справедливи критерии, а не просто финансиране на някакви бройки, които са в границите на просветителната система.
Повечето пари за учителите не значат безусловно по-добро обучение за учениците, посочи Николов:Има едно доста забавно проучване, което направихме с сътрудниците от Института през май. Ползвахме последните данни от предходната година и сравнявахме учителските заплати по общини и надлежно междинния резултат на по този начин наречените " дребни матури " след 7-ми клас. Установихме,  че в действителност от 65 вероятни точки,  с 1 лев по-висока учителска заплата на община усилва резултата на учениците в тази община с едвам 0,02 точки. Тоест, не можем да приказваме за някаква директна връзка сред равнището на учителската заплата, единствено, и качеството на просветителния артикул. Ако се опитваме да търсим някакви мощни фактори, които в действителност въздействат на резултатите на учениците, те по-скоро са в фамилната среда, даже в размера на общината, в която е ситуирано учебното заведение. Колкото по-големи са учебните заведения сега, толкоз по-добри учители притеглят те и толкоз повече е финасирането и толкоз по-добри резултати реализират и учениците им.Обвързването на финансирането на учебните заведения с външното оценяване ще докара до бонифициране на по-добрите учебни заведения, уверен е Николов:В  дълготраен проект би трябвало да приказваме напълно за самостоятелния институт, който се занимава само с това да прави оценка резултатите на учебните заведения и на учениците, които учат в тях, и надлежно да може да дава самостоятелна и реалистична оценка на техните качества.Отпадането от образованието на децата от малцинствата  в действителност се случва в годините сред 5-ти и 7-ми клас,  когато материалът става задоволително комплициран, че децата, които нямат задоволително добра подготовка по български език, просто не го схващат и престават да възприемат наличието, посочи специалистът:Силно се надявам, че в случай че в действителност има засилено образование по български език и засилена независима работа с децата, които не се оправят, то тази мярка ще може и да разреши това отпадане сред 5-ти и 7-ми клас най-малко да бъде понижено, в случай че не отстранено.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР