Министерството на образованието и науката вдигна прага за получаване на

...
Министерството на образованието и науката вдигна прага за получаване на
Коментари Харесай

МОН вдигна прага за тройка на матурата по литература, тестът ще е по-труден |

Министерството на образованието и науката подвигна прага за приемане на тройка на матурата по български език и литература. Вместо изискуемите до момента 23 точки ще са нужни 30 от оптималните 100, с цел да се издържи наложителният изпит, без който никой дванадесетокласник не може да получи тапия за приключено приблизително обучение.

Наред с това се понижава и броят на въпросите с избираем отговор или по този начин наречените затворени въпроси в теста. Тази година те ще са 22, с 8 по-малко от предходната година.

Общият брой на въпросите остава 41: 40 тестови и един, за писане на интерпретативно съчинение или есе. Освен 22-те затворени въпроси ще има 16, които ще изискват къс свободен отговор, само че няма да допускат възпроизвеждане на наизустена информация, предизвестява МОН. Другите два ще са за формулирането на отговор н 4, 5 фрази.

Матурата тази година ще се организира на 18 май.

За да се оправят с новите изпитни разновидности, дванадесетокласниците би трябвало да покажат функционална просветеност и положителни умения за основаване на текст, добиване и интерпретиране на информация, показват от министерството.

Въпросите ще са разпределени в първите две елементи на матурата и за решаването им зрелостниците ще имат общо 120 минути. В едната ще би трябвало да покажат познания по правопис, граматика и пунктуация, както и да извличат информация от един или повече текстове. Другата част ще е с лексикални и литературни задания. За още 120 минути в третата част младежите ще би трябвало да напишат интерпретативно съчинение или есе. Темата за съчинението ще е по проблем от една или няколко произведения. Формулировката за есе ще включва житейски проблем, залегнал в едно или в няколко литературни творби, или подобен, който не е привързан с живописен текст.

Проверяващите учители ще наблюдават за прецизното формулиране на теза и за нейното поредно и целеустремено аргументиране. Освен това ще се правят оценка интерпретирането и разпознаването на детайлите на художествения текст при писането на съчинение, разгръщането на всички аспекти на поставения проблем и отстояването на лично мнение при есето. Традиционно учениците би трябвало да покажат, че познават правописните, пунктуационните, граматичните и лексикалните правила. Критериите за оценяване на текста бяха авансово разисквани с преподаватели по БЕЛ и дългогодишни оценители. Можете да ги видите в прикачената таблица.

При оценяването съчинението или есето ще носят най-много 30 точки. Затворените ще носят 22 точки, т.е. даже и да реши всички правилно, без точки от отворените въпроси и без да е писал съчинение, няма да вземе изпита.

Критериите:

Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР