Министерството на образованието и науката ще препоръча няколко типови критерия,

...
Министерството на образованието и науката ще препоръча няколко типови критерия,
Коментари Харесай

МОН ще препоръча типови критерии за подбор на ученици за безплатна почивка

Министерството на образованието и науката ще предложи няколко типови критерия, които да оказват помощ на учебните заведения при подбора на учениците за летните пътувания, финансирани от държавния бюджет. Това могат да бъдат да вземем за пример дълготрайност на образованието от отдалеченост, показване на ученика в образователния развой, обществен и/или здравен статус.

Тези индикативни критерии ще бъдат включени в Националната стратегия „ Отново заедно” по предложение на обществените сътрудници. Програмата е оповестена за публично разискване до 15 юни т.г.

Социалните сътрудници желаеха също да бъде регламентирано в допълнение заплащане за ръководителите на ученическите групи.

„ Високо ценим труда на педагозите и отчитаме тяхното натоварване по време на тези пътувания. Заплащането в такива случаи обаче е систематичен, недобре регламентиран проблем, който стои от години и не може да бъде решен в границите на съответната национална стратегия “, изясни министърът на образованието и науката Николай Денков. Ето за какво в това отношение „ Отново заедно” ще се осъществя по досегашния ред. Министърът предложи да се работи редом по възможната смяна в регламента за възнагражденията при училищен пътувания и по реализацията на новата национална стратегия, без двата въпроса да се слагат според един от различен.

Според обществените сътрудници заплащането на ръководителите на групи би трябвало да се посочи в договорите сред шефовете на учебни заведения и туроператорите, които ще провеждат пътуванията. „ МОН не може да се меси във взаимоотношенията сред тези два независими правни субекта “, сподели министър Денков.

Министърът благодари на членовете на Отрасловия съвет, които единомислещо поддържаха концепцията, задачите и главните параметри на Националната стратегия „ Отново дружно “. „ За мен е значимо ние да бъдем сътрудници в реализацията на това положително начинание “, акцентира проф. Денков.

За „ Отново дружно “ са заделени 15 млн. лева от държавния бюджет, които ще стигнат за шестдневна отмора на 30 000 възпитаници и съпътстващи ги педагогичен експерти.

Целта на новата национална стратегия е да насърчи възобновяване на връзката сред учениците, да помогне за обогатяване на тяхната просвета, да подтиква работата им в екип, да сътвори условия за увеличение на физическата им интензивност. Всичко това е от значимо значение за присъственото започване и осъществяване на просветителния развой през идната образователна година.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР