Министерството на образованието и науката ще преговаря с издателствата за

...
Министерството на образованието и науката ще преговаря с издателствата за
Коментари Харесай

Образователното министерство ще преговаря за по-евтини учебници с издателствата

Министерството на образованието и науката ще договаря с издателствата за цената на учебниците в девети клас. Учители и родители алармираха, че цената не е по джоба на всеки.
Тази есен деветокласниците ще учат по напълно нова образователна стратегия. Затова и учебниците са чисто нови. Родители обаче се оплакаха от тяхната цена. Учебникът по история коства съвсем 17 лева, а цялостният комплект може да доближи 300 лева, заяви bTV.
Деветокласниците, които учат в паралелка със засилено проучване на непознат език, би трябвало да наваксат с материала по общообразователните предмети от 8-ми клас и да си купят по два учебника по някои дисциплини.
Учебниците са по нова стратегия и не може се намерят на остаряло. Министерството на образованието ще търси решение за непостижимите цени на среща с издателствата.
" В изискванията на пазарна стопанска система в действителност не можем да контролираме цените. Ще направя скоро среща с издателствата. Факт е, че са по-скъпи, в сравнение с преди. Само по някои дисциплини и на някои издателства ", разяснява Красимир Вълчев, министър на образованието и науката.
Учители са уверени, че има механизми, с които да се реализира по-добра цена.
" Аз се удивлявам за какво издателствата би трябвало да напечатат учебниците на допустимо най-луксозната хартия, несъмнено, тя е и допустимо най-скъпата, също така е и най-тежката ", сподели Венелина Николова, шеф на 125 СУ „ Боян Пенев”.
Следващата година сегашните деветокласници още веднъж ще учат по нова стратегия и нови учебници. Вероятно срещата сред министъра и издателствата ще се състои до края на седмицата. От Асоциация „ Българска книга”, в която членуват множеството издателства, към този момент отхвърлят коментар.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР