Министерството на образованието и науката обмисля промени в националното външно

...
Министерството на образованието и науката обмисля промени в националното външно
Коментари Харесай

ТЕМА: Променят изпита след седми клас

Министерството на образованието и науката обмисля промени в националното външно оценяване след седми клас, с което се влиза в гимназия. Те ще влязат в действие още от идната година. Причината е, че тогава децата, които в пети клас започнаха да учат по новите образователни стратегии, към този момент ще бъдат седмокласници.

В момента измененията са единствено хрумвания, които ще бъдат разисквани занапред с учителите. Те ще бъдат оповестени преди 15 септември, описа Красимира Александрова, специалист от МОН. Някои от главните оферти са свързани с това сегашният трансформиращ преразказ, който пишат хлапетата, да се редува през година със компактен. Децата най-вероятно ще би трябвало да преразказват и в двата случая творби на създатели, които не са изучавали. В момента в учебно заведение се усвоява компактен преразказ, само че единствено върху произведения, които влизат в програмата. Ще се мерят и знанията по българска литература освен в седми клас, а и в пети и шести. Това значи, че в конспекта за изпита ще влязат и " Хайдути " на Христо Ботев, които се учат в пети клас и заради това в никакъв случай до момента не са участвали в изпитната стратегия. Обмисля се и децата да пишат характерност на книжовен воин от изучавана творба.

По-малко двойки
по математика

Двойките по математика на изпита след седми клас понижават, а по български език и литература се усилват. След като през 2016 година бе маркиран рекорден брой на слабите оценки по математика - над 17 000, тази година те са намалели с 5000 и към този момент са 12 869. За първи път от години децата са се справили по-добре с геометричните задания, сподели Маня Манева, специалист от МОН. На първите 10 места в класирането са девет математически гимназии и едно частно учебно заведение. Челните позиции се заемат поредно от математическите школа в Пловдив, Варна и София. Единственото частно учебно заведение в листата е " Света София ". Обикновени общински школа няма. За първи път в десетката влизат и математически гимназии от Плевен и Димитровград.

15 точки равни на слаб 2

Скалата за оценяването след седми клас не е изменена по отношение на предходната година, и летвата за тройка е закована на 16 точки от общо 100. Приемът в гимназии може да стане и със слаба оценка на изпита, в случай че в учебно заведение ученикът е получил две тройки, които се приравняват на 30 точки. Кандидатстването се прави единствено с точки, а не с оценки, напомнят от МОН. Документите за него могат да бъдат подавани към този момент и по електронен път.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР