Министерството на образованието и науката не подбира авторите, а текстовете

...
Министерството на образованието и науката не подбира авторите, а текстовете
Коментари Харесай

МОН направи важно уточнение за матурите

Министерството на образованието и науката не сортира създателите, а текстовете за националното външно оценяване по български език и литература в 7-ми клас. Това оповестиха от просветното ведомство пред БНР във връзка бурната социална реакция, последвала избора на описа " Талисманът " от Красимир Бачков. По него вчера седмокласниците писаха преразказ на изпита си по български език.

Разказът " Талисманът " е писан особено за банката с непознати творби, която се употребява за националното външно оценяване в 7-ми клас, припомниха още вчера от МОН в писмена позиция до БНР. От нея беше и разказът " Череши " на Захари Карабашлиев, който се падна предходната година на матурата. Той пък се оказа, че не е бил тъкмо нов и чужд, а оповестен към този момент в малко по-дълга форма и под заглавие " Костилки ".

От Министерството разясняват, че текстът за преразказ е инструмент за инспекция на умения за преразказ с дидактическа задача за 13-14 годишни възпитаници. Те показват и няколко критерия, на които би трябвало да дават отговор употребяваните текстове. Високата художествена стойност не е сред тях. Необходимо е разказът да има обем до 650 думи, класическа комбинация, ясна сюжетна линия, две-три неособено комплицирани описания, които може да са на хора или естествени обекти, кратък разговор и и неявяване на редки и архаични думи или термини, които могат да затруднят възприемането.

Разказът " Талисманът " дава отговор на тези критерии, безапелационни са от МОН.  " Той няма искания да е литуратурен шедьовър, само че не това е задачата на изпита в 7-и клас. Непознатият текст на изпита няма за цел да възпитава у децата книжовен усет, това се прави посредством изучаваните творби. Той би трябвало да дава отговор на посочените към този момент критерии и да ревизира езиковата просвета и способността на децата да предават явен сюжет, написа в позицията на МОН.

В нея се акцентира още, че разказът " Талисманът " учи на емпатия, съпричастност, взаимопомощ, демонстрира по какъв начин благотворителността може да избави живот, тъй като е явно, че не талисманът, а събраните от ученическия оркестър пари за лекуване са помогнали на героинята да оздравее.

МОН не споделя нито дума, а очевидно и не е бил запитан от БНР за личността на създателя Красимир Бачков, който се оказа покровител на " Възраждане " и гръмък пропагандатор на прекомерно противоречиви тайни теории за " пандемията ", войната, политическия живот у нас, Сорос и така нататък По специалност той е преподавател.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР