Министерството на образованието и науката не одобрява и не е

...
Министерството на образованието и науката не одобрява и не е
Коментари Харесай

МОН изтегля книгата на Николай Теллалов ''Да пробудиш драконче'' от инициативата Разказвачът на приказки

Министерството на образованието и науката не утвърждава и не е одобрявало включването на творби в самодейността „ Разказвачът на приказки “, оповестиха от просветното ведомство. Инициативата е подкрепена кардинално с писмо, изпратено през 2020 година В него категорично е посочено, че отговорността за подбора на създатели и текстове е на уредниците на националната самодейност за поощряване на четенето.

Писмото от МОН е изпратено до РУО с инструкции за съблюдаване на противоепидемичните ограничения по време на пандемията от COVID-19 при провеждането на четенията.

Самата самодейност е препоръчана на МОН от партньорска организация (Синдикат „ Образование “ към КТ „ Подкрепа “). Тя е подкрепена като осъществяване на признатата от Министерски съвет Национална тактика за поощряване и повишение на грамотността (2014 – 2020), която извежда политиките за четене като основни за повишение на грамотността на нацията.

Въпреки че дейностите по Стратегията са завършили, някои от самодейностите не престават да се осъществят като положителни практики и по-късно.

Организаторите обаче не са търсили поддръжка от МОН, нито са представяли лист с определени създатели и творби, които имат намерение да четат в учебни заведения, както е станало, когато са показали самодейността си през образователната 2021-2022 година

След извършен диалог с уредниците на " Разказвачът на приказки " книгата на Николай Теллалов ще бъде изтеглена от самодейността.
Вулгарни фрагменти от детска брошура възмутиха родители на петокласнициот Хасково. Книгата е определяна от критиците в жанр етнофентъзи и е вчелните места в родната ранглиста за детско произведение на
десетилетието.

„ Това е един превъзходен план за поощряване на детското четене. Не съм чела тазикнига, само че инцидентно попаднах на страница, в което има доста вулгарни инецензурни изрази, които не са естествени за 4. и 5. клас. Нашето управление в
учебното заведение е взело ограничения още преди празниците и са известени институциите “,каза пред бТВ Живка Банчева, родител.

„ 10 години не е имало нито един проблем. Във всяко учебно заведение гостуват различниавтори. Има екип в самодейността за това дали книгите дават отговор наизискванията. Ние заставаме зад всеки един създател. За мен има и разнопосочномнение – колкото родители не харесват книгата, толкоз и я харесват “, съобщи д-рКонстантин Иванов, който е основател на „ Разказвачът на приказки “.

„ Тази самодейност беше продължение на „ Седмицата на детската книга “. Ниепрочетохме всички анотации, които ни показаха и обсъдихме с директоритена учебните заведения. Книгата е подобаваща за възпитаници от по-горните класове. Тя е от топ
фентъзи детски романи “, добави началникът на Регионалният инспекторат наобразованието в Хасково Веселина Павлитова.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР