Министерството на образованието и науката/МОН/ стартира програма за квалификация на

...
Министерството на образованието и науката/МОН/ стартира програма за квалификация на
Коментари Харесай

Вълчев: МОН ще обучава учители в българските неделни училища в чужбина

Министерството на образованието и науката/МОН/ започва стратегия за подготовка на учители и на нови такива в българските неделни учебни заведения в чужбина. Това сподели в Пловдив просветителният министър Красимир Вълчев пред участниците в 12-та годишна конференция на Асоциацията на българските учебни заведения в чужбина.

По думите му подпомагането на българските неделни учебни заведения е образец за добра политика последните 12 години. Тогава неделните учебни заведения бяха 50, в този момент са близо 400, а обхванатите деца са близо 30 000. Всяка година усилваме обсега на учениците и прибавяме нови учебни заведения и действия, с които да ги подкрепяме. Важно тези просветителни структури зад граница е да се усещат свързани с България, по тази причина предвиждаме още стратегия за взаимни начинания сред учебните заведения тук и български неделни учебни заведения по света. Нейната цел е да разпространява българското обучение и да откри една непрекъсната връзка и партньорство с България и с българската просветителна система и да стимулира тези деца да се върнат в областта на висшето обучение тук.

В тази връзка министър Вълчев сподели, че ще бъде изменена наредбата за банкет в българските държавните висши учебни заведения по този начин, че да се признава оценката от матурите в другите страни като входна оценка в областта на българското висше обучение, плюс документа по български език по Европейската езикова рамка. Важно, е когато да приказваме за обучение на българите зад граница, да не забравяме и историческите ни диаспори там. По думите на министър Вълчев Министерството на външните работи ще направи предложение за облекчение на визовия режим. Също по този начин МОН планува още основаването на електронна платформа за кандидатстване в българските висши учебни заведения, като облекчи изискванията за бъдещите студенти от чужбина. Идеята е да не се постанова да идват по няколко пъти до България единствено, с цел да аплайват. МОН планува още осведомителна акция, дружно с българските ВУЗ-ве, която да разпространява българското висше обучение в историческите ни диаспори в чужбина.

"Неделните учебни заведения съществуват с помощта на родителите, с цел да запазят у децата си част от българското езиково и културно пространство. Благодарение на учителите и на самоорганизиралите се български общности създадохме българските неделни учебни заведения. Това беше значимо за нас и да ги подпомогнем, само че е много мъчно с вторите и трето потомство деца. ", сподели Красимир Вълчев. По думите му значимо е българският език да бъде припознат, като част от просветителните системи и да бъде включен като матуритетен език. Той добави, че значима задача пред МОН е да бъдат стимулирани децата да учат български език в съответните страни.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР