Министерството на образованието и науката (МОН) ще подкрепи искането на

...
Министерството на образованието и науката (МОН) ще подкрепи искането на
Коментари Харесай

Увеличават стипендиите на студентите

Министерството на образованието и науката (МОН) ще поддържа настояването на Националното посланичество на студентските препоръки (НПСС) в България за увеличение размера на стипендиите, помощите и премиите на студентите, оповестяват от НПСС.

От НПСС оферират минималният размер на месечната стипендия за студенти да се усили от 85 лв. на 120 лева; оптималният размер на месечната стипендия за студенти да се усили от 180 лв. на 200 лв., а оптималният размер на помощите и премиите да се усили от 300 на 400 лв..

Поисканото нарастване НПСС направи през юли 2023 година и е обвързвано с водената политика на организацията във връзка с стимулиране на студентите и поощряване на триумфите на бъдещите висшисти. Предстои МОН да внесе план на разпореждане на Министерския съвет (МС) за изменение и допълнение на разпореждане 90 на Министерски съвет от 26 май 2000 година за изискванията и реда за даване на студентските стипендии на студенти, докторанти и специализантите в държавните висши учебни заведения и научните организации.

В плана се планува още да се усили от 100 на 140 лв. месечният размер на стипендията за студентите, признати за образование в годината на придобиване на приблизително обучение в държавни висши учебни заведения по реда на член 9, алинея 3, точка 6, писмен знак " А " от Закона за висшето обучение (ЗВО).

Новите размери на стипендиите ще влязат в действие, считано от 1 юли 2023 година, а средствата за стипендии на студентите, учащи се по специалности от предпочитаните професионални посоки, които могат да се получават без значение от това дали студентът получава и друга стипендия по реда на това разпореждане, ще се дефинират съразмерно на относителния им дял по отношение на всички студенти в постоянна форма на образование в съответното висше учебно заведение.

Ще отпадне и условието размерът на стипендиите на студентите от предпочитаните професионални посоки да бъдат по-ниски от размера на стипендиите, предоставяни по критериите " триумф " и/или " приход ", осведомят от НПСС.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР