Тайван предупреждава за нарастване на напрежението, тъй като китайските изтребители пресичат средната линия

...
Министерството на националната отбрана на Тайван предупреди за възможно рязко
Коментари Харесай

Министерството на националната отбрана на Тайван предупреди за възможно „рязко нарастване“ на военното напрежение след докладване на подновена китайска военна дейност, включително изтребители, пресичащи чувствителната средна линия линия на Тайванския проток.

Демократично управляваният Тайван, който Китай претендира за своя собствена територия, се оплаква в продължение на три години от засилен военен натиск от страна на Пекин, най-вече под формата на китайските военновъздушни сили, летящи близо до острова.

Според министерството Пекин е изпратил 24 самолета, включително бойни самолети, бомбардировачи и дронове, както и пет военни кораба близо до Тайван в това, което описва като „съвместен боен патрул“ от 9 сутринта (01:00 GMT) на вторник.

Половината бойни самолети пресякоха средната линия на Тайванския пролив или навлязоха в югозападната идентификационна зона за противовъздушна отбрана на самоуправляващия се остров, а Тайпе използваше собствени самолети, плавателни съдове и наземни ракетни системи, за да ги наблюдава.< /p>

Средната линия години наред е служила като неофициална бариера между Китай и Тайван, докато китайските военновъздушни сили започнаха редовно да я пресичат преди година.

„Продължаващият военен тормоз от страна на комунистическите военни в региона може да доведе до рязко нарастване на напрежението и да влоши регионалната сигурност“, каза министерството, призовавайки Пекин „незабавно да спре подобни едностранни действия“.

В него се казва, че поддържането на мирното и стабилно статукво в Тайванския проток е от решаващо значение за сигурността и просперитета на Индо-тихоокеанския регион и всички страни, включително Пекин, имат обща отговорност да го поддържат.

Последната китайска мисия се проведе в същия ден, в който кметът на Тайпе Чианг Уан-ан от основната опозиционна партия на Тайван, Гоминдан, която традиционно подкрепя близките отношения с Пекин, пристигна в Шанхай за годишни разговори между градовете.


Неговият офис каза, че градската управа многократно е повтаряла, че „колкото по-трудна е средата, толкова повече двете страни трябва да общуват“.

„Това, което хората на Тайван искат, е мир и просперитет. Това е гласът на хората и твърдата позиция на градската управа“, се казва в съобщението.

Говорейки с репортери, преди да замине за Шанхай, Чианг каза, че градският форум е добър начин да поддържате комуникационните канали отворени и да изпратите послание за „мирни ценности“.

Градските съветници на Тайпе от управляващата Демократична прогресивна партия на Тайван издадоха съвместно изявление, в което се казва, че Чианг трябва да „говори от името на тайванския народ“ и да поиска край на военните дейности на Китай.

Китайски натиск

Китай засили военния и политически натиск върху самоуправляващия се Тайван, откакто президентът Цай Инг-уен дойде на власт през 2016 г., тъй като тя отхвърля позицията на Пекин, че островът е част от китайска територия.

В Тайпе се наблюдава увеличение на китайските въздушни нахлувания след съобщението в петък, че Цай ще посети eSwatini, единствената африканска държава, която признава Тайван дипломатически над Китай.

Националното министерство на отбраната съобщи в събота, че е засякло 32 китайски бойни самолета и девет военни кораба около острова за 24 часа.

Увеличаването на нахлуванията идва и след като миналата седмица Съединените щати одобриха продажбата на усъвършенствано сензорно оборудване за изтребители на Тайван.

А в понеделник Министерството на националната отбрана на Тайван каза, че китайски дрон BZK-005 е обиколил острова по траектория на полета, която изглежда все по-често срещана за такива самолети с голям обсег.

Китай проведе военни учения, за да симулира обкръжаването на острова през април, след като Цай се срещна с председателя на Камарата на представителите на САЩ Кевин Маккарти в Калифорния, ядосайки Пекин.

Китай също организира военни учения този месец, след като вицепрезидентът Лай Чинг-те направи пътуване до Парагвай, което включваше две междинни кацания в САЩ. Пекин също забрани вноса на манго от острова.

Китайската държавна новинарска агенция Синхуа заяви, че ученията са имали за цел да послужат като „строго предупреждение за тайното споразумение на сепаратистите за „независимостта на Тайван“ с чужди елементи и техните провокации“.

Източник: Информационни агенции
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР