Министерството на младежта и спорта (ММС) ще направи цялостна проверка

...
Министерството на младежта и спорта (ММС) ще направи цялостна проверка
Коментари Харесай

Весела Лечева: Виждам проблеми във функционирането на тотализатора и спортните бази

Министерството на младежта и спорта (ММС) ще направи цялостна инспекция на работата на държавните и търговски сдружения, на които е принципал. Сред тях са спортният тотализатор (БСТ) и " Националната спортна база " (НСБ) и " Сердика спортни парцели ", чиито управления бяха заменени от предходния министър Радостин Василев. Това съобщи служебният министър Весела Лечева на конференция, на която показа екипа и целите си.

" Виждаме проблеми във действието на сдруженията, надлежно на българския състезателен тотализатор. Той е доста значим за финансирането на федерациите, тъй като бе обявено, че бюджетът на ММС е рекорден, само че в действителност той е едвам 0.08% от Брутният вътрешен продукт на страната, което е доста малко. Затова е значимо по какъв начин действа тотализаторът - изясни тя.

" Проблеми има и във връзка с базите, на сдружението " Национална спортна база ", което стопанисва всички значими бази за подготовка ", добави Лечева и даде обещание: " Ще има нарочна конференция, с цел да покажа положението на всичко, което ви интересува - разходването на средства, дейностите на министерството в последните години месеци и положението на базите ".

Двукратната медалистка от олимпийски игри разяснява и положението на към момента незавършената " Арена Бургас ": " Мисля, че се постъпи непрофесионално - едно голямо оборудване, което към момента не е приключено, доста пари се изляха - близо 65 млн. лева Съпъствано е с доста нередности, кавги и порочни практики ".

За стадион " Българска войска " тя съобщи, че съгласно нея този методът евентуално е верен и счита да го продължи, като ММС ще следи доста прецизно дали всички ползи на страната се съблюдават, както и ЦСКА да съблюдава всички поети задължения и заплащания.

Лечева разяснява и проблема с отнемането на лиценза на Автомобилна федерация на България (АФБ) и даването му на Българска федерация по авто спорт (БФАС). Наскоро Върховният административен съд спря тези заповеди на Радостин Василев и в този момент автомобилизмът в страната е в очакване на нова порция правосъдни разправии поради лицензите. " Ще се съобразим със правосъдното решение. Прави ми усещане, че има доста личностни спорове, които въздействат на работата на федерации, като щангите, шахмата, автомобилизма ", сподели тя и даде обещание да опита да ще спомагаме за разрешаване на разногласията в автомобилизма, с цел да може този спорт да развива активност.

" За извънредно късия ни мандат чудеса не може да се чакат. Наша съществена цел е успокоение и сигурност измежду спортните организации, с цел да може напълно гладко да протича техният спортен и подготвителен развой. Да осигурим оптимално положителни условия на всички специалисти, треньори, експерти и състезатели, с цел да подпомогнем тяхната подготовка. Знаете, че единствено след две години са олимпийските игри в Париж и съвсем всички спортове, които вземат участие на игрите, към този момент са почнали интензивна подготовка. Затова от изключителна значимост са спокойствието, предвидимостта и сигурността във връзка с този развой ", разгласи още Весела Лечева.

Тя показа публично и двамата заместник-министри - Петър Георгиев и Петър Бучков.

Бучков ще дава отговор за младежките стратегии, като водеща за тях би трябвало да е прозрачността. Той даде образец с организация, която е спечелила план за 400 000 лв., а е била основана през месец април тази година, което основава подозрения за претекстовете, които стоят зад въпросната процедура. Организацията сама се е отказала от реализацията на плана си. Младежките организации желаят освен транспарантни процедури, само че и налични правила, установи Бучков.

Заместник-министър Петър Георгиев сложи акцент върху олимпийската подготовка, като към този момент се водят диалози с федерациите освен за Париж 2024, само че и за Лос Анжелис 2028. Също по този начин се надява до месец да бъде пуснат обединен указател, обхващащ всички спортни организации, бази и треньори, който е част от осъществяването на политиката за електронно ръководство на страната. /БГНЕС
Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР