Министерството на културата ще подкрепи честването на 200 години от

...
Министерството на културата ще подкрепи честването на 200 години от
Коментари Харесай

Боил Банов дава рамо на карловски проекти за Евлоги Георгиев

Министерството на културата ще поддържа честването на 200 години от рождението на Евлоги Георгиев, това съобщи в Карлово министър Боил Банов. Той взе участие в Празника на розите, който се организира под неговия патронаж. Има образуван Инициативен комитет за честването на юбилея на най-големия български донор, ще подпомогнем някои от деянията, в това число и финансово, ангажира се Банов.

Кметът на Карлово Емил Кабаиванов, който главява Инициативния комитет, изиска подпомагане и за запазване на постройките в Карлово, издигнати от Евлоги Георгиев и дарени в интерес на родния му град. Това са вълненотекстилната фабрика, която е частна благосъстоятелност, добита от новите притежатели по време на приватизацията през 90-те години на 20 век, и по този начин наречената вила на Евлоги Георгиев, строена за шефа на фабриката, която е общинска благосъстоятелност.

Общината има план за реституция на вилата, само че няма нужните средства. В същото време приготвя документи, които да показа пред Министерството на културата вилата и фабриката да придобия статут на монументи на културата от национално значение.

Очаквам общината да показа нужните документи за вилата на Евлоги Георгиев за статут на народен монумент на културата дружно с фабриката. И през нашите стратегии още тази година ще стартира възобновяване и реституция на постройката, съобщи Боил Банов.

С кмета на Карлово поговорихме и за фабриката, сподели министърът. Шансовете тя да се върне на града, каквато е била волята на донора Евлоги Георгиев, са в морала на някои хора. Трябва да имаш морал. Има персони в българската история - Васил Левски, Христо Ботев, братя Георгиеви, които са толкоз значими, че би трябвало единствено като им споменаваш имената, нещо да те хване за гърлото. Би трябвало някои хора да имат морал. Като нямат морал страната ще откри метод да реагира, показа Банов.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР