Министерството на културата не подкрепя подмяната на паважната настилка в

...
Министерството на културата не подкрепя подмяната на паважната настилка в
Коментари Харесай

Не искат асфалт: Министерството на културата защити паважа в...

Министерството на културата не поддържа подмяната на паважната настилка в град Баня с друга. Това излиза наяве от отговор на ведомството на проф. Величко Минеков до ръководителя на Националния научно-експедиционен клуб - ЮНЕСКО Кристиян Калчев. Както „ Марица “ тогава писа през април тази година клубът към ЮНЕСКО изиска мнение от Министерството на културата и Министерството на районното развиване за плана, който планува замяна на паважа по централните улици на Баня с асфалт. Отговорът на Министерството на културата до ННЕК-ЮНЕСКО е подписан от служебния заместник-министър на културата доцент Пламен Славов.

Министерството на културата предлага да бъде стартирана процедура павираните улици в Баня да придобият статут на недвижима културна полезност, предлагането за това може да бъде направено от физическо или юридическо лице по реда, очакван в законодателството.

През март тази година стана ясно, че има план, който планува премахването на паважната настилка на улица „ Карловска “ в Баня и полагането на асфалт. В Баня обаче започва петиция на жители, които се оповестиха за запазването на паважа като екологична, здрава и скъпа настилка. Освен това проектирането и построяването на павираните улици в Баня е през 20-те и 30-те години на предишния век по самодейност на цар Борис Трети и са първата паважна настилка в района. Паважът в Баня се свързва и други исторически и културни събития и персони. За опазване на паважната настилка се подписаха над 600 жители.

В момента се павират улици и в София, и в Пловдив и то се прави доста качествено. Това значи, че има майстори, които могат да редят паваж, припомниха поданици на Баня.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР