Министерството на културата, като принципал на Пловдивската опера, отказва да

...
Министерството на културата, като принципал на Пловдивската опера, отказва да
Коментари Харесай

Пловдивски депутати останаха шокирани от министъра на културата

Министерството на културата, като принципал на Пловдивската опера, отхвърля да поеме отговорност за собствеността си, а трансферира отговорността за взимане на всички решения върху локалното управление - осъществяване на публичната поръчка за ремонт на Концертна зала и избор на място на бъдещата постройка на операта.Това стана ясно от отговори на министъра на културата в оставка на питания от народните представители от ГЕРБ инж. и доцент, свързани с ремонта на Концертна зала и дом за операта в града под тепетата.

Атанасов трансферира топката за ремонта на Концертна зала в полето на операта при отговора на въпроса дали е оповестена социална поръчка за избор на реализатор на ремонта, по кое време и кой е възложител и в случай че отговорът е негативен, каква е повода да не се провежда такава досега.

Стана ясно, че през месец юни 2022 година министърът в оставка е одобрил отчета за разпределение на финансови разноски от над 11 милиона лв. за главен ремонт и реорганизация на концертна зала, мултифункцифункционална зала за симфонични концерти и театрални продукции Държавна опера Пловдив.

" Държавна опера – Пловдив, е публично-правна организации, вторичен разпределител по бюджета на Министерство на културата и като такава е пълностоен възложител по смисъла по Закона за публичните поръчки. В тази връзка процедурата следва да бъде извършена от Държавна опера - Пловдив, парите са разпределени за тях " – сподели Атанасов.

От своя страна националният представител от ГЕРБ в Пловдив доцент съобщи от парламентарната естрада, че в бюджета, който е признат преди 4 месеца, парите са разпределени в бюджета на Министерство на културата и е трябвало ведомството да си свърши работата.

" Шокиран съм от отговора. На 14-ти юни в Пловдив бе извършена среща, на която участваха зам-министърът на културата Весела Кондакова, зам.- кметура по просвета Панов, предсатвители на фондация " Дом за Пловдивската операта ", на която тя даде обещание, че до 30-ти юни ще бъде оповестена процедурата. До момента няма нищо. Вие сте този, който би трябвало да направи всичко за тази процедура " – репликира доцент Шилев, който също взе участие в срещата.

В качеството си на член на Парламентарната комисия по просвета той съобщи, че макар, че заложените средства са повече, излизат подозрения, че тези средства не се разходват, с цел да се разпределят по-късно с Постановление на Министерски съвет.

" Стана ясно на съвещание на Комисията на просвета, че има указания от Министерство на финансите да се създадат икономии от просвета и считам, че доста подценявате въпроса. В тази връзка ще Ви помоля да си вземете в ръце ръководството на министерството и това да се случи най-кратко време ", сподели още пловдивският народен представител.

Народните представители инж. и доцент зададоха и втори въпрос за това дали Министерство на културата ще обезпечи и по кое време, средствата в размер на 300 000 лв., нужни за провеждането на интернационален конкурс за обемно-пространствено решение на постройката за нов дом на Пловдивската опера.

В министерския отговор бе декларирано, че тези 300 хиляди лв., завещани от господин Минеков, ги няма в документите в МК.

" Няма писмена диря за такова заричане, нито в Меморандума, подписан сред общината, фондацията и МК – това е едно заричане, което твърдите че се е случило. Не мога да приказвам от негово име ", съобщи министърът в оставка.

Въпреки изказванията за повече средства, интервалът в последните 7-8 месеца не е добър за бългърската просвета и това е една от аргументите, заради които не утвърждаваме Вашето отношение към Пловдив и към културата. Вие дойдохте с доста искания за промени, само че това не беше изпълнено. Остава въпросът, кой е министърът, който взема решенията - актуалният или някой различен, съобщи в умозаключение доцент.
Източник: plovdiv24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР