Министерството на културата и туризма на Турция ще работи върху

...
Министерството на културата и туризма на Турция ще работи върху
Коментари Харесай

Турция ще привлича повече шопинг туристи

Министерството на културата и туризма на Турция ще работи върху нови тактики за поощряване на шопинг туризма в Турция посредством рекламни акции и промоционални видеоклипове, ориентирани към привличане на задгранични купувачи в страната, споделя Синан Йончел, ръководител на Асоциацията на обединените марки (BMD).

Тъй като вътрешното ползване понижава, локалните търговци на дребно се обръщат към задгранични купувачи и се възползват от възобновяване на интернационалния туристически трафик.

" По отношение на Съединени американски щати, разноските на задграничните туристи са се нараснали с 12 %. Имахме диалози с Министерството на културата и туризма, с цел да сложим въпроса за поощряване на бранша на търговията на дребно и извършването на покупки в Турция ", сподели Йончел пред бизнес всекидневника Dünya.
 Табели на български език в магазините в Одрин възмутиха кмета на града
Табели на български език в магазините в Одрин възмутиха кмета на града

Реджеп Гюркан изиска да бъде основана комисия за възходящия брой български табели и плакати в града

Той чака чиновниците да стартират работа по плана за поощряване на шопинг туризма през идващите дни. " Една от главните аргументи да посетят Турция за чужденците е извършването на покупки ", добави той.

По отношение на размера продажбите Синан Йончел изясни, че те са намалели, само че приходите са се нараснали заради нарастването на цените и това нарастване частично се дължи на задграничните купувачи.

" Трябва да поддържаме туризма жив ", означи той и добави, че както идващите задгранични туристи, по този начин и разноските на глава от популацията са се нараснали и това има позитивно влияние върху търговията на дребно.
 Българите изпълниха Одрин: Наемите на магазините се подвигнаха фрапантно
Българите изпълниха Одрин: Наемите на магазините се подвигнаха фрапантно

В Турция към този момент се влиза единствено с персонална карта

Разходите на задграничните туристи компенсират слабото търсене от страна на локалните консуматори, сподели Йончел. по думите му в някои райони продажбите на задгранични купувачи съставляват 50 % от всички продажби.

Броят на туристите се усили доста, сподели Хасан Фърат, началник на асоциация, която съставлява бизнеса в известния Капалъ чарши в Истанбул.

Той напомни, че магазините на Капалъ чарши бяха затворени с месеци по време на пандемията, което усили задълженията на бизнеса. " Благодарение на задграничните туристи компаниите към този момент могат да понижат задълженията си и даже да осъществят облаги ", сподели той.
 Българите още веднъж изпълниха Одрин: на какви цени пазарят сирене и самун?
Българите още веднъж изпълниха Одрин: на какви цени пазарят сирене и самун?

От 1 февруари бяха облекчени изскванията към пътуващите

Дяловете на задграничните купувачи в общите продажби се усилиха до 60%, съгласно Изет Стамати, ръководител на Асоциацията на записаните марки.

" Саудитците оглавяват описите, следвани от кувейтци, иранци, руснаци и азери ", сподели той пред всекидневника.

Въпреки това Стамати сподели, че би трябвало да се направи повече, с цел да се привлекат повече хора.

През 2019 година към 1,6 милиона чужденци са пристигнали в Турция единствено за извършване на покупки, съгласно всекидневника, който цитира данни на Турския статистически институт (TÜİK). Въпреки това през първата половина на 2022 година броят на задграничните купувачи доближи 1,2 милиона. През 2017 година тази цифра е била 1,5 милиона, а през идната година е намаляла до 1,4 милиона.

Припомняме, че от края на предишния месец, с указ на президента Реджеп Тайип Ердоган българските жители към този момент могат да влизат в Турция без задгранични паспорти, а единствено с персонални карти.

Според решението българите ще могат да влизат в страната с персонална карта в случаите на директно прекосяване или туристически визити до 90 дни в границите на 180 дни.

 Българите пътуват всеобщо към Гърция и Турция през лято 2022
Българите пътуват всеобщо към Гърция и Турция през лято 2022

Пътуванията на български жители в чужбина през юни бележат растеж от близо 50% на годишна база
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР