Министерството на културата и на Националната библиотека Св. св. Кирил

...
Министерството на културата и на Националната библиотека Св. св. Кирил
Коментари Харесай

Безхаберието на държавата може да ни коства културно наследство

Министерството на културата и на Националната библиотека " Св. св. Кирил и Методий " не са основали задоволителни условия за опазването на културното завещание в библиотеката (НБКМ) . Това показва като умозаключение в собствен отчет Сметната палата.
Основната причина е, че активността на НБКМ е хронично недофинансирана. Разработените от Министерството на културата и одобрени от Министерския съвет общ и допълващ стандарти за финансиране на активността на Националната библиотека на база на индикаторите " брой чиновници " и " брой закрити площи с размер над 12 000 кв. метра " не регистрират статута ѝ като държавен културен институт с национално значение, годишното повишаване на библиотечния фонд и незадоволителния сграден фонд за неговото вярно предпазване .
Административният потенциал на НБКМ не е задоволителен и понижава, защото не е съгласуван с управлявания библиотечен фонд . Заплатите са към минималната за страната . В същото време броят на ръководените библиотечни единици приблизително от един чиновник в НБКМ надвишава същия индикатор за Националната библиотека на Германия и този за Националната библиотека на Конгреса в Съединени американски щати. През 2016 година библиотечният фонд, ръководен от 1 чиновник в НБКМ, възлиза на 39 хиляди библиотечни единици.
Книгохранилищната рецесия на Националната библиотека датира още от 1964 година, когато е проведено първото външно книгохранилище в непригодена за задачата постройка. Всички взети след това управнически решения за превъзмогването на този проблем са еднообразно несъответствуващи . Библиотечният фонд се съхранява с изключение на в главната постройка на Националната библиотека, по този начин и в няколко други притежавани или употребени парцели към София, които не дават отговор на условията за неговото съответно предпазване и организация. Преобладаващата част от пространствата не са нито задоволително осветени, нито климатизирани, в някои от тях има течове, а заради дефицит на място и стелажи, част от библиотечните единици са ситуирани по земята. В резултат част от съхранявания библиотечен фонд е повреден, погубен или негоден . Това основава риск за влошено качество на предлаганите публични услуги по библиотечно-информационно обезпечаване, както и от риск от загуба на национално културно завещание.
Информационната система за ръководство на библиотечния фонд, въведена в НБКМ от 2010 година, към края на 2016 година обгръща едвам 11 на 100 от библиотечния фонд на НБКМ и може да показа на управлението на НБКМ статистическа информация единствено за обработените библиотечни единици след въвеждането ѝ.
Изпълнението на дейностите по консервация, реституция и цифровизация на библиотечни единици от библиотечния фонд в НБКМ зависи от ресурсното обезпечаване на активността на НБКМ, а не от нуждата от тях съгласно положението на библиотечните единици.
Организацията на комплектуване на библиотечния фонд в НБКМ не подсигурява постъпването на всички подлежащи на наложително складиране по реда на Закона за наложителното складиране на печатни и други творби библиотечни единици. В резултат част от издадените творби в страната не се дават за предпазване, библиотечните фондове не се обновяват в задоволителна степен, а българските жители са лишени от достъп до модерни издания . Дейностите по регистрация, обработка и надзор върху придвижването на библиотечния фонд в НБКМ не са проведени по метод, по който се обезпечава отбрана от загуба на библиотечни единици.
Изпълнението на годишните планови инспекции на наличностите (инвентаризации) не е задоволително дейно, защото не са спазени нормативните условия за минималния условен дял на инвентаризираните регистрирани библиотечни единици по отношение на общия размер регистрирани такива.
Според Сметната палата, за интервала 2014 - 2016 година липсва успеваемост във връзка с активността на Националната библиотека " Св. св. Кирил и Методий " по опазването на културното завещание на страната, тъй като:
- политика за целеустремено развиване на НБКМ като единствен културен институт с национално значение в региона на библиотечното дело;
- ефикасни дейности за обогатяване, поддържане, предпазване и запазване на библиотечния фонд като част от културното и историческо завещание на страната;
- условия за даване на качествена библиотечно-информационна услуга.
Сметната палата е дала на министъра на културата 3 рекомендации, едната от които съдържа в себе си 5 подпрепоръки, и на шефа на Националната библиотека – 11 рекомендации за премахване на проблемите и възстановяване на активността.
Националната библиотека " Св. св. Кирил и Методий "
Националната библиотека на Република България е най-голямата библиотека в страната и най-старият културен институт в следосвобожденска България. Създадена е през 1878 година по самодейност на софийския преподавател и секретар на Градския съвет Михаил Боботинов, а през 1879 година, по предложение на Марин Дринов, получава статут на държавно институция под названието Българска национална библиотека.
По време на бомбардировките през 1944 година постройката на библиотеката е унищожена. Настоящата постройка на Народната библиотека е открита през 1953 година.
Към края на 2015 година библиотечният фонд наброява над 8 млн. библиотечни единици по данни на Национален статистически институт.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР