Министерството на иновациите и растежа е най-активното ведомство по отношение

...
Министерството на иновациите и растежа е най-активното ведомство по отношение
Коментари Харесай

Министър Пулев: Работим на пълни обороти, за да подкрепим изграждането на индустриалните зони

Министерството на нововъведенията и растежа е най-активното ведомство във връзка с Плана за възобновяване и резистентност. Този месец отваряме за кандидатстване пета процедура – за развиване на индустриалните зони и паркове в България. Работим предпочитано, на цялостни обороти, като успяхме да начертаем същинска тактика, без да вършим нещата на парче, с ясна визия за поддръжка на българската стопанска система. Това съобщи министърът на нововъведенията и растежа Александър Пулев на проведената от МИР национална среща „ Индустриалните зони - напредък за общините и районите “, на която участваха близо 200 представители на локалната власт и заинтригувани страни от цяла България. Събитието се организира в София Тех Парк по отношение на идното кандидатстване по една от най-важните процедури от Плана за възобновяване и резистентност (ПВУ) – за развиване на индустриалните зони и паркове в страната.

„ С напъните на министри от Служебния кабинет, на вицепремиера Пеканов, регионални шефове, сътрудници от министерството, всички заинтригувани страни, успяхме да създадем предпоставки да се привлекат в България огромни основни интернационалните вложители посредством една доста ясна визия и тактика към поддръжка на индустриалните зони у нас “, сподели още министър Пулев.

По думите му, бюджетът на процедурата е 212 млн. лева, като минималният размер на безвъзмездната помощ за план е 1 млн. лева По мярката ще могат да аплайват оператори на всички индустриални зони и паркове в страната – държавни, общински, взаимни и частни, новосъздадени или в напреднал стадий на развиване по четири посоки – довеждаща инфраструктура, вътрешна за зоната инфраструктура, здания за научно-изследователска активност и създаване на екоинфраструктура като да вземем за пример зарядни станции за електрически автомобили. Общественото разискване завърши на 23 март.

„ Много хора ме питат за какво България към сегашния миг не е съумяла да се пребори за основен стратегически вложител в сегмент „ Производство “, за какво нямаме произвеждане в размер на 1 милиарда евро или 2 милиарда лева Отговорът е явен – до този миг страната не беше основала предпоставки за привличането на сходен жанр вложители, тъй като нямаме качествени местоположения, качествени терени, нямаме качествена инфраструктура. Липсвала ни е една самодейна позиция, до момента страната е реагирала реактивно “, сподели още Пулев.

Министърът на нововъведенията и растежа съобщи, че с помощта на невижданата осведомителна акция, която МИР организира във всяка област на страната по отношение на опциите за кандидатстване по Плана за възобновяване, родните компании са разбрали посланието, че той е отворен и работи. „ Когато влязох на 2 август в кабинета на министерството имаше една отворена процедура, а Планът бе една черна осведомителна дупка. Едва 4 плана бяха подадени, а това не беше допустим резултат за нас “, безапелационен бе Пулев. По думите му, по първите две отворени процедури са подадени 10 200 планове оферти. В момента се подписват договорите за погашение на средствата на първите 953 подкрепени по ПВУ и първата процедура за „ Технологична рационализация “, като същото следва и за утвърдените 1 599 компании по втората за „ ИКТ решения и киберсигурност “, уточни министърът. Той напомни, че до 15 май продължава и кандидатстването по мярката за „ ВЕИ и акумулатори за локално предпазване на сила “ за създаване на фотоволтаични панели. Бюджетът по нея е 200 млн. лева, като финансовата помощ е от 75 000 лева до 1 млн. лева според от плана. В петък, 7 април, бе оповестена и четвъртата процедура за кандидатстване за поддръжка на новаторски компании с „ Печат за високи достижения “, получен от Европейската комисия. Чрез нея ще бъдат вложени общо 118,5 млн. лева, с които ще се поддържат компании, които създават рискови нови технологии, артикули и услуги, като всеки план може да получи до 2,5 млн. лева

„ Служебният кабинет съумя да потвърди, че е кабинет на действието и ускорението. Когато започнахме работа, заварихме 0 утвърдени европрограми за 0 нула лв. на равнище страна. За 5 месеца, с ясна политическа воля и налагане на точни цели и в условия на последователност, успяхме да осигурим 10 от 10 утвърдени стратегии за 20 милиарда лева “, посочи Пулев във връзка с обезпечаването на основния за България запас. По думите му, приносът на МИР е сериозен, от 0 утвърдени европрограми до 2 за над 5 милиарда лева

„ В момента главната ни цел е да работим и да продължаваме да насочваме този голям запас към най–уязвимия сегмент от българската стопанска система – дребните и междинни предприятия и всички хора, които работят в тях “, безапелационен бе министърът на нововъведенията и растежа.

На срещата участваха още Атанас Пеканов – вицепремиер по ръководство на европейските средства, Ангелина Бонева – заместник-министър на районното развиване и благоустройството (МРРБ), Илияна Илиева – основен шеф на Главна дирекция „ Европейски фондове за конкурентоспособност “ (МИР), Анна Лютакова – шеф на Дирекция „ Инструменти за стопански напредък “ (МИР), Павел Лисев – изпълнителен шеф и член на Управителния съвет на Фонда на фондовете (МИР), Иван Церовски – изпълнителен шеф и член на Управителния съвет на Българската банка за развиване (МИР), Христо Етрополски – заместител изпълнителен шеф на Българска организация за вложения (МИР), Бойко Таков – изпълнителен шеф на Изпълнителната организация за поощряване на дребните и междинни предприятия (МИР). Всички те показаха опциите за финансиране в техните структури във връзка с развиването на индустриалните зони и паркове.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР