Министерството на икономиката започва анализ на възможните правни действия за

...
Министерството на икономиката започва анализ на възможните правни действия за
Коментари Харесай

Държавата започва правен анализ как да защити интереса си в Пловдивския панаир

Министерството на стопанската система стартира разбор на вероятните правни дейности за отбрана на държавния интерес в Пловдивския панаир. Това е наредил новият министър Богдан Богданов, заяви пресслужбата на ведомството.

Възложеният от министъра разбор се постанова откакто през днешния ден Апелативният съд в Пловдив остави без разглеждане против решението на арбитър Симеон Захариев, с което подреди на организацията да впише апорта на акциите, притежавани от община Варна, в сдружението " Пълдин туринвест ". Чрез него предприемачът и почетен консул на Русия Георги Гергов е акционер в панаира, а при вписването би получил цялостен надзор.

След днешното решение на съда организацията получава опция да апелира пред Върховния касационен съд, а това ще отсрочи вписването.

Историята с опита за скрита приватизация на Пловдивския панаир стартира през 2016 година, когато община Варна получи 29% от него като подарък от държавното управление на ГЕРБ. Други 20% от държавния дял бяха дарени на Пловдив, само че общинският съвет там отхвърли да ги одобри. Година по-късно Изпълнителната комисия на ГЕРБ и персонално водачът и министър председател по това време Бойко Борисов желаеха от кмета на Варна да върне акциите на страната, като ги подари назад на Министерството на стопанската система посредством тогавашния министър Емил Караниколов. На 2 май 2017 година варненският общински съвет взе единомислещо решение в интерес на това искане, а за осъществяването му на кмета Иван Портних - също от ГЕРБ, беше предоставено да подписа контракт за безплатно прекачване на собствеността.

Това обаче по този начин и не е било направено. През декември 2021 година варненският общински съвет взе решение въпросните акции да бъдат апортирани в следеното от Гергов " Пълдин туринвест ". Това даде опция на Гергов да усили каузи си в Пловдивския панаир, където " Пълдин туринвест " е акционер, и от 50.3% да получи надзор над 79.3% от акциите на панаира. Около вписването на това събитие в този момент върви правосъдна борба.

Междувременно през днешния ден общинският съвет на Пловдив гласоподава да не разисква сред общините Варна и Пловдив, тъй че Пловдив да получи 29% от панаира и за първи път да има директно присъединяване с акции в него. За отпадането на точката от дневния ред заяви По информация на изданието за това са дали своят вот така наречен достоверни леви - съветници, определени с листа на Българска социалистическа партия, само че лоялни към Гергов, ГЕРБ, Вътрешна македонска революционна организация и единици съветници от останалите групи.

В края на април че се е самосезирала и ревизира изказвания за осъществени престъпления от длъжностни лица във връзка придобиването на дружествени дялове на " Международен панаир Пловдив " АД от компанията " Пълдин туринвест " АД.

Как Георги Гергов изиска помощ от Варна, с цел да откри цялостен надзор над Пловдивския панаир -.
Как изпълнителната комисия на ГЕРБ подреди на Варна да върне акциите си -.
Как общинския съвет във Варна категорично извърши нареждането на Борисов -.
Как без решение на общинския съвет кметът на Варна е уговарял продажба на обществена благосъстоятелност -.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР