Министерството на икономиката на Украйна предварително оценява спада на БВП

...
Министерството на икономиката на Украйна предварително оценява спада на БВП
Коментари Харесай

Украйна е загубила близо една трета от БВП след 24 февруари

Министерството на стопанската система на Украйна авансово прави оценка спада на Брутният вътрешен продукт на страната за 2022 година на равнище от 30,4% (±2%), предава Укринформ . Това се прави оценка като по-добро показване от предварителните прогнози.

" През 2022 година стопанската система на Украйна претърпя най-големите загуби и вреди в историята от независимостта, които Руската федерация й нанесе след 24 февруари, мащабирайки своя гнет, отпушен още през 2014 година по цялата дължина на общата граница и от територията на Беларус и окупирания Крим “, означи първият вицепремиер – министър на стопанската система на Украйна Юлия Свириденко.

Тя добави, че триумфът на украинските сили за защита на бойното поле, добре координираната работа на държавното управление и бизнеса, несъкрушимият дух на популацията, скоростта на възобновяване на разрушените сериозни инфраструктурни обекти от локалните служби, както и систематичната финансови поддръжка от интернационалните сътрудници, са създали допустимо задържането на икономическия фронт и продължаването на придвижването към победа.

Правителството чака брутният вътрешен артикул (БВП) на Украйна да нарасне с 1% през 2023 година, до момента в който инфлацията би трябвало да се забави до 22,5%.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР