Министерството на икономиката и индустрията обяви конкурс за 23 свободни

...
Министерството на икономиката и индустрията обяви конкурс за 23 свободни
Коментари Харесай

Министерство на икономиката кани и българи в чужбина за търговски аташета в 20 държави

Министерството на стопанската система и промишлеността разгласи конкурс за 23 свободни позиции за търговски аташета в службите по търговско-икономически въпроси (СТИВ) към посолствата на България. За първи път до присъединяване се позволяват и наши сънародници да аплайват за търговски аташе в страната, в която живеят, написа.

От оповестените 23 свободни позиции за търговски представители в Службите по търговско-икономически въпроси 8 са европейски града - Берлин, Копенхаген, Лисабон, Осло (с акредитация за Исландия), Братислава, Истанбул, Прага и Берн (с акредитация за Лихтенщайн).

Други 13 позиции са за страни от Азия, Африка и Америка, които включват Алжир, Делхи, Джакарта (с допустима акредитация за Сингапур и Малайзия), Техеран, Аман, Отава, Доха, (с акредитация за Кувейт и Оман), Пекин, Хавана, Дубай, Вашингтон и Чикаго.

Две са свободните позиции за страните от Оперативно-наблюдателно дело, които включват Баку (с акредитация за Туркменистан) и Алмати (с допустима акредитация за Киргизстан).

" Премахнахме условието за представители на страната в службите за търговско-икономически въпроси да се позволяват единствено хора, които най-малко две години са били държавни чиновници. Искаме да спрат политическите назначения и единствено специалисти да се назначават на тези позиции ", изясни министърът на стопанската система и промишлеността Богдан Богданов.

Той уточни, че години наред в страни, които са значими търговски сътрудници на страната ни, не сме имали търговски аташета към българските посолства, което се е отразило отрицателно на двустранните стопански връзки. За някои страни мъчно се намирали претенденти и точно за това се дава опция и българи, които живеят в тях и дават отговор на условията, да се кандидатират за търговски аташета. Така да вземем за пример към този момент две години трите позиции за Съединени американски щати оставали незаети.

През април служебният министър на стопанската система също организира състезания за търговски аташета, само че доста от позициите в този момент се повтарят, което демонстрира, че са останали вакантни. Наред с това в този момент се отварят повече позиции за азиатските страни.

В същото време МИИ ще затвори комерсиалните си служби в Ниш и Битоля - повода е близостта им до София, което правело излишно поддържането им, изясни министър Богданов.

Конкурсите ще преминат на три равнища. От претендентите се изисква да имат висше обучение – магистър, свободно да владеят общоприетия език на страната, за която аплайват, както и наложително - британски език. В критериите са заложени още цифрова подготвеност, стаж от най-малко 6 години и потвърден опит в региона на външноикономическите и комерсиалните връзки. Те би трябвало да имат и знания за икономическото развиване на страната, за която се кандидатства.

В оценяващата комисия за първи път се обезпечава присъединяване на представители на Министерството на външните работи, а също по този начин на национално показаните работодателски организации, специалисти от научните среди, просветителните институции и неправителствените организации. Всички те са с потвърден опит и експертиза в областите на външноикономическото съдействие, търговията, вложенията, бизнес средата, интернационалното право и други, с оглед предмета на активност на СТИВ, твърдят от МИИ.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР