Министерството на финансите ще отпусне допълнително 63 млн. лв. за

...
Министерството на финансите ще отпусне допълнително 63 млн. лв. за
Коментари Харесай

Отпускат 63 млн. лв. от бюджета за българските зърнопроизводители заради отпадане на мораториума за внос на жито от Украйна

Министерството на финансите ще отпусне в допълнение 63 млн. лева за подкрепяне на земеделските производители след анулацията на възбраната за импорт на украинско зърно, гласувана през днешния ден от Народното събрание.

Средствата се чака са бъдат гласувани от държавното управление идната седмица и да бъдат преведени по бюджета на Държавен фонд „ Земеделие “, оповестиха от Министерството на финансите.

Допълнителна поддръжка за производителите на храни през втората половина на годината беше обещана на среща на животновъди с премиера Николай Денков и финансовия министър Асен Василев през юли по време на подготовката на бюджета за 2023 година Средствата в размер на 213 млн. лева бяха заложени в държавния бюджет. На срещата част от животновъдите се опълчиха изрично на удължаването на възбраната за импорт на зърно от Украйна с аргумента, че това оскъпява фуражите, а оттова и храните и покачва инфлацията.

В края на август с разпореждане на Министерския съвет по бюджета на Държавен фонд „ Земеделие “ бяха утвърдени спомагателни разноски от 150 млн. лева от централния бюджет за обезпечаване на поддръжка на земеделските стопани по национални ограничения и за обезщетения на нарасналите цени на евергоносителите, фуражи, препарати за растителна отбрана, горива и торове.

Втората част от помощта в размер на 63 млн. лева ще бъде отпусната, защото след повдигането на възбраната за импорт от Украйна ще се подсигуряват нужните доходи от налози. След утвърждението на помощта от държавното управление, Държавен фонд „ Земеделие “ следва да обезпечи помощта да доближи до земеделците, написа БГНЕС.


 

FaceBookTwitterPinterest
Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР