Министерството на финансите работи изключително добре с общините, тъй като

...
Министерството на финансите работи изключително добре с общините, тъй като
Коментари Харесай

Министър Василев към кметовете: Държавата осигури средства, работете гражданите да живеят по-добре

„ Министерството на финансите работи извънредно добре с общините, защото имаме една и съща цел - жителите да живеят в по-добри условия ". Това съобщи министърът на финансите Асен Василев по време на XXXVII Общо заседание на Националното съдружие на общините в Република България. Той заяви, че държавната стратегия за общински вложения, заложена за пръв път в бюджета за тази година, върви добре. Първите 400 млн. лева по нея към този момент са преведени към Министерството на районното развиване и благоустройството, което е почнало да подписва контракти с общините.

Министър Василев изрази убеденост, че капиталовото стратегия ще продължи в идващите години. Водени са диалози с Министерство на регионалното развитие и Комисията по бюджет и финанси в 49-то Народно заседание тя да е револвираща - „ когато свършите с един план, да можете до лимита да го замените с нов план. Имате интерес оптимално бързо да си свършите плановете. По този метод връщаме назад в ръцете на кметовете по какъв начин да наподобяват обитаемоте места, които ръководят, и им даваме ресурса да го реализиран. Това е верният метод - отговорността да отиде при кметовете, които са най-близо до хората ", съобщи финансовият министър.

Данъците няма да се усилват, увери Асен Василев. Той акцентира, че част от тях към този момент остават в локалната власт - като патентния налог, който беше въведен за дребни заведения за хранене и заведения. В края на тази година ще се направи разбор, с цел да се види резултатът от тази мярка. Според него е потребна стъпка съвсем всички локални действия, които подлежат на патентен налог, да минат към общините. „ Аз не съм срещу финансовата децентрализация на общините, само че би трябвало да изработите механизъм, който работи за всички ", сподели министър Василев.

Той прикани локалната власт да осведоми вложителите, че могат да се възползват от цялостния размер на държавната помощ, позволен от Европейски Съюз - от 25% до 50%, за финансови разноски по планове. „ Повишаването на стандарта на живот на жителите ще стане след привличане на вложенията. По този метод ще изградим страна, където всички желаеме да живеем ", сподели министърът.

Той напомни на кметовете, че от 2025 година се трансформира методът, по който такса боклук и битови боклуци би трябвало да бъде изчислявана. „ Силно ви насърчаваме да започнете работа по този проблем от в този момент, с цел да не стане в последния миг всички да сме сюрпризирани неприятно ", прикани той.

Кметовете се интересуваха и от опциите за приемане на поддръжка за саниране на здания. Финансовият министър показа своето виждане, че всички блокове би трябвало да бъдат санирани. Според него би трябвало да се изчерпят всички европейски запаси и чак тогава да се пристъпи към финансиране от националния бюджет. Министърът обаче предизвести, че оттук насетне финансирането ще е в съответствие 80:20. С НСОРБ следва да се разиска по какъв начин ще подкрепят жителите да доплащат своята част от 20%.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР