Министерството на финансите през седмицата разпространи поредното оптимистично съобщение, в

...
Министерството на финансите през седмицата разпространи поредното оптимистично съобщение, в
Коментари Харесай

Бюджетният бонус с безплатните банкови сметки може да се окаже една голяма илюзия

Министерството на финансите през седмицата популяризира следващото оптимистично известие, в което се напомня, че от 1 септември по силата на преходните и заключителни разпореждания на признатият през юли Закон за държавния бюджет на Република България за 2023-а (ЗДБРБ), жителите ще могат да употребяват парите си от заплати, пенсии, помощи и обществени заплащания, получавани по банкова сметка, без да дължат такси и комисионни. Разбира се в този бонус има елементи, по тази причина е добре да цитираме тъкмо. В известието на финансовото ведомство написа:

" От 1 септември 2023 година физическите лица ще могат да си откриват платежна сметка за съществени интервенции, като тази сметка ще се обслужва гратис, когато по нея постъпват и се съхраняват средства от трудови хонорари, пенсии, помощи и компенсации за обществено обезпечаване и обществено подкрепяне, стипендии за възпитаници, студенти и докторанти. Тази опция беше обезпечена за жителите с промени в Закона за платежните услуги и платежните системи, гласувани с приемането на Закона за държавния бюджет на Република България за 2023 година

Условие за потреблението на платежна сметка за съществени интервенции е лицето да няма открита друга платежна сметка в банка, посредством която да може да употребява посочените платежни услуги. Всеки жител ще има право единствено на една платежна сметка за съществени интервенции. Чрез сметката за съществени интервенции могат да се правят услуги като внасяне на средства по сметката, изтегляне на пари в брой от гише или банкомат, както и други платежни интервенции на територията на страната в левове. Гражданите ще могат да теглят посочените средства от сметката за съществени интервенции гратис единствено на банкомати на обслужващата банка. "

И след въпросния текст на прессъобщението следват купища въпроси. Всички жители ли имат право на въпросната платежна сметка за съществени интервенции или единствено тези от тях, които нямат друга банкова сметка? Защото, в случай че е второто, обсегът на въпросния
бонус се свива сензитивно. Освен това, в случай че приемем, че всички към 2 млн. пенсионери имат единствено една сметка, по която в този момент си получават парите от страната, тя съществена сметка за платежни интервенции ли се счита и в случай че не, може ли да се трансформира в такава? Ако може, по силата на кой нормативен (законов или подзаконов) акт ще става това, тъй като без такова императивно законово условие никой не може да задължи платежните институции да трансформират една платена услуга в безвъзмездна.

И тук е моментът да напомни, че главната сметка за платежни интервенции в настоящия й юридически статут, въведен по силата на европейска инструкция, е платена. В смисъл, че върху всички дейности, които прави титулярят (нейният собственик) с въпросната си сметка, се начисляват такси и комисионни. Изискването съгласно Закона за платежните услуги и платежните системи е таксите по всяка една от интервенции, свързани с тази сметка, да не надвишава междинния размер на банковите такси в страната по всяка една от интервенциите, или най-ниският размер на таксите на обслужващата сметката банка по всяка една от интервенциите. За сведение, междинните размери на таксите по платежна сметка за съществени интервенции все още доближават до 6.5 лв.. Платени са в това число и преводите посредством онлайн банкиране. Безплатни са само заплащанията посредством ПОС-терминал и закриването на въпросната сметка.

Всички елементи по типовете заплащания могат да бъдат открити на уеб страницата на Българска народна банка

Между другото, в случай че прочетете още веднъж на уеб страницата на Българска народна банка деликатно изискванията за прилагане на въпросната платена сметка, ще видите следния забавен текст: " Банките могат да оферират и спомагателни услуги по платежната сметка за съществени интервенции, отвън посочените в приложение № 1, за които се ползва общоприетата цена за таксите и комисионите на дадената банка, само че достъпът и потреблението на платежната сметка за съществени интервенции не са обвързани с покупката на спомагателни услуги от съответната банка. " А във въпросното приложение №1 няма уточнение на понятия като работна заплата, пенсия и обществени помощи. Там са изброени типовете банкови интервенции, които се извършават посредством въпросната сметка. Например за изтегляне на каса на банката до 1000 лв. от платежната сметка междинната такса, посочена от Българска народна банка, е или закрепени 3.55 лв., или 0.58% от сумата, само че не по-малко от 6.50 лв. (в взаимозависимост от метода на банките). За изтегляне на пари от банкомат на банката, в която е сметката, междинната таксата е 0.29 лв., или 0.13% от сумата, само че не по-малко от 0.30 лв.. За изтегляне на пари от сметката, само че от банкомат на друга банка междинните такси са надлежно 1.10 лв. или 0.18% от сумата, само че не по-малко от 1.39 лв..

Според известието на Министерството на финансите с използването на преходните и заключителни разпореждания на Закона за държавния бюджет всички такси, свързани с платежната сметка за съществени интервенции, би трябвало да отпаднат, когато по нея се превеждат хонорари, пенсии, помощи и така нататък Дали обаче всички такси в действителност ще отпаднат? В преходните и заключителни разпореждания на Закона за държавния бюджет, където се уреждат помените в Закона за платежните услуги и платежните системи във връзка на въпросния
бонус, написа следното:

" Създава се член 120а:

" Чл. 120а. (1) Когато по сметка за съществени интервенции по член 118 се правят интервенции по разпореждане на титуляра, в това число и изтегляне на суми в брой, за тях не се заплащат такси, когато са за сметка на получени средства от трудови хонорари, пенсии, помощи и компенсации по общественото обезпечаване и общественото подкрепяне, стипендии за възпитаници, студенти и докторанти.

(2) Сметката за съществени интервенции по член 118 се обслужва гратис, когато по сметката постъпват и се съхраняват средства по алинея 1 и лихвите върху тези средства.

(3) Алинея 1 не се ползва за изтегляне на суми посредством терминални устройства A TM и П О С на банки, разнообразни от обслужващата банка ".

И въпросният законов текст незабавно повдига въпроси. Повтаряме към този момент заложения по-рано за това дали хората с една сметка - да вземем за пример пенсионерите, ще могат да я трансфорат в сметка за съществени заплащания с въпросните
бонуси. Ако могат, представяте ли си обстановката, в която въпросният титуляр продаде парцел за 50 хиляди или 100 хиляди лв. и парите от договорката влязат в тази сметка? По закон той няма да дължи такси и комисионни за обслужването й. Дали това е заслужено, когато става дума за сходни суми?

Освен това условието да не се заплащат такси за изтегляне на суми, когато те са за сметка на трудови хонорари, пенсии и така нататък също наподобява противоречиво и проблематично за реализиране. Спорно е, тъй като в случай че човек получава хонорари и така нататък в композиция, приходът му може да е три- четири хиляди лв.. Трябва ли лице с сходни приходи да получава сходни
бонуси от страната? Проблематично е и тъй като парите нямат панделки. Във въпросната сметка могат да влизат пари от всевъзможни източници - заплати, пенсии, преводи от родственици, приходи от наем, аренда и какво ли още. За да са сигурни банките, че клиентът тегли тъкмо парите от заплата или от пенсия, те би трябвало да се държат по специфична партида във въпросната сметка. Само че преконфигурирането на всички тези сметки е обвързвано със разноски за програмен продукт. Разбира се, че в случай че би трябвало, банките ще го платят, само че също по този начин е несъмнено, че ще си съберат изхарчените пари, като вдигнат таксите и комисионните главно на търговците - да вземем за пример за ПОС терминал. А търговците ще отразят това нарастване в цените на стоките и услугите за своите клиенти. И по този начин в последна сметка целият въпросен " безвъзмезден бонус " още веднъж ще бъде заплатен от жителите. Това можеше да бъде избегнато, в случай че в ръководещите или депутатите се бяха сетили да вкарат изискването, че безплатното облекчение важи единствено за тегленето на месечни суми в размер до минималната работна заплата. Тогава в действителност в него щеше да има мощен обществен детайл.

Друга тематика е изискването, че безплатният
бонус не важи, в случай че теглиш пари от банкомат на банка, друга от тази, в която е сметката ти, или от ПОС-терминал. И в този момент си представете, че сте в обитаемо място, където има банкомат единствено на една банка или даже в случай че сте в огромен град, само че банкоматът ви е на 1 км. Около вас няма банкомат на банката, в която е платежната ви сметка за съществени интервенции. Търчите да търсите устройство на личната ви банка? По-скоро ще си платите таксата, а най-вероятно ще разберете какво сте създали едвам когато всичко е приключен факт.

Въобще, към въпросния
бонус, с който държавното управление се готви да зарадва жителите, има доста неясноти и противоречиви моменти. И нищо чудно, в последна сметка още веднъж да се окаже, че той е следващата огромна заблуда и с него вместо да изпишем вежди ще извадим очи, както нормално се случва в България.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР