Министерството на финансите преотвори емисия държавни ценни книжа (ДЦК) с

...
Министерството на финансите преотвори емисия държавни ценни книжа (ДЦК) с
Коментари Харесай

България изтегли нов дълг от 180,55 млн. лв.

Министерството на финансите преотвори емисия държавни скъпи бумаги (ДЦК) с автентичен матуритет от 5,5-години, деноминирана в лв., с падеж 28.03.2028 година, оповестиха от МФ.

На извършения на 17 октомври (понеделник) аукцион са пласирани ДЦК за 180,55 млн. лева съвкупна номинална стойност при среднопретеглена годишна рентабилност в размер на 5,65 %. 

Общият размер на подадените поръчки е достигнал 208,20 млн. лева, което подхожда на коефициент на покритие от 1,04. 
Отчетеният спред по отношение на аналогичните немски федерални облигации е в размер на 370 базисни точки. 

Най-голямо количество ДЦК на аукциона получиха банките с 59,1 %, следвани от застрахователни сдружения – 30,7 %, пенсионни фондове – 9,4 % гаранционни фондове – 0,7 % и други вложители – 0,1 %. 

В аукциона са взели участие девет първоначални дилъра на ДЦК. Министерството на финансите си резервира правото да предлага за продажба спомагателни количества от емисията на аукционен принцип.

Среднопретеглена рентабилност от 5,65% на аукциона е много по-висока от годишната рентабилност в размер на 4,13%, която бе осъществена при аналогичния аукцион за 5,5-годишни бумаги, извършен през последната седмица на месец септември. 

Постигната в понеделник рентабилност на ДЦК е доста по-висока даже от тези по 10,5-годишните бумаги на извършените два аукциона по-рано през октомври (на аукциона на 3 октомври доходността беше от 4,01%, а на този на 10 октомври – от 4,47%).

Колкото по-висока е реализирана рентабилност, толкоз по-неизгоден е новият дълг за страната. 

До момента от вътрешния пазар са акумулирани към 2,880 милиарда лв., а от външния – 2,25 милиарда евро. Таванът на дълга, който е очакван с актуализацията на бюджета от лятото на 2022 година, е 10,3 милиарда лв..
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР