Министерството на финансите преотвори емисия държавни ценни книжа (ДЦК) с

...
Министерството на финансите преотвори емисия държавни ценни книжа (ДЦК) с
Коментари Харесай

Министерството на финансите продаде ценни книжа за 102 млн. лв.

Министерството на финансите преотвори емисия държавни скъпи бумаги (ДЦК) с автентичен матуритет от 10,5-години, деноминирана в лв., с падеж 27.07.2026 година, оповестиха от МФ.

На извършения аукцион бяха пласирани ДЦК за 102,75 млн. лева съвкупна номинална стойност при среднопретеглена годишна рентабилност в размер на 4,01 %. Най-голямо количество ДЦК на аукциона получиха банките с 90,27 %, следвани от застрахователни сдружения – 3,89 %, пенсионни фондове – 2,92 %, гаранционните фондове – 1,95 % и други 0,97 %. Общият размер на подадените поръчки доближи 156 млн. лева, което подхожда на коефициент на покритие от 0,78. Отчетеният спред по отношение на аналогичните немски федерални облигации е в размер на 221 базисни точки

. Резултатите от извършения аукцион отразяват мощната волатилност на финансовите пазари в Европа и в международен мащаб, продължаващата ясно изразена наклонност за повишаване на цената на дълговото финансиране и рестриктивните мерки пред неговото обезпечаване. Министерството на финансите анулира оповестения на 13.09.2022 година емисионен календар, като ще продължи уравновесената си и гъвкава политика по ръководство на държавния дълг, имайки поради пазарното положение както на вътрешния, по този начин и на интернационалните финансови пазари, съгласно нуждата от дългово финансиране, се споделя в известието. 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР