Министерството на финансите предлага промени в Данъчно-осигурителния процесуален кодекс (ДОПК).

...
Министерството на финансите предлага промени в Данъчно-осигурителния процесуален кодекс (ДОПК).
Коментари Харесай

Министерството на финансите обяви пакета с данъчните промени

Министерството на финансите предлага промени в Данъчно-осигурителния процесуален кодекс (ДОПК). Предложението е оповестено на уеб страницата на МФ. Коментари и оферти се събират до 16 април.

МФ предлага пакет от ограничения в региона на фискалния надзор на артикули с висок фискален риск, които имат за цел по-ефективна предварителна защита и противопоставяне против данъчните измами и укриването и невнасянето на налози.

Предложението има за цел да обезпечи надграждане и рационализиране на фискалния надзор посредством въвеждане на наложително авансово обявление на данни за транспортите на артикули на територията на България. Предвижда се на наложително авансово обявление да подлежат съответни данни за транспорта на артикули, който стартира от територията на друга страна - членка на Европейския съюз или трета страна и приключва на територията на страната или стартира от територията на страната и приключва на територията на друга страна членка, както и транспорти на територията на страната. Задължени лица за авансово обявление на транспортите се планува да бъдат получателят/купувачът/придобиващият стоката в тристранна интервенция или крайният адресат във верига поредни доставки, доставчикът, продавачът/прехвърлител в тристранна интервенция или първият снабдител във верига поредни доставки, надлежно вносителят - след привършване на митническия режим при импорт.



Към сегашния миг в тези хипотези, като се изключи вноса и транспортите на територията на страната, Данъчно-осигурителният процесуален кодекс дава опция за авансово непринудено обявление на артикули с висок фискален риск. По сходство на доброволното авансово обявление на данни, лицата ще заявяват данните посредством електронна услуга на Националната организация за приходите (НАП), която ще дава неповторим номер за всеки обособен транспорт на стока. Валидността на неповторимия номер за транспорта е 14 дни от даването му от Национална агенция за приходите. Когато при реализиране на фискален надзор се откри, че избран транспорт на стока с висок фискален риск не е авансово заявен, неповторимият номер за транспорта ще се издава служебно от органите на Национална агенция за приходите. Получаването на стоката или изпращането ѝ отвън територията на страната също ще се удостоверява посредством електронна услуга на Национална агенция за приходите. Предлага се разпоредбите за авансово обявление на данни за транспорт на артикули да се ползват единствено във връзка с транспортите на артикули с висок фискален риск, осъществявани с транспортни средства над 3,5 тона, движещи се по пътната мрежа на територията на страната.

От обсега на предварителното обявление се изключват транспортите за извънредно ползване и транспортите на течни горива, за които има условия за подаване на информация за доставките по реда на различен закон. Също по този начин изключение от задължението за обявление е позволено за транспорти сред обекти на територията на страната, стопанисвани от лицето и за обекти, стопанисвани от разнообразни лица на територията на страната, когато стоките, предопределени за всеки обособен обект, са с тегло до 500 кг. и/или цената на стоките е в размер до 5000 лева без налог върху добавената стойност.

Основната цел на предлаганата мярка е рационализиране на фискалния надзор за по-ефективна предварителна защита и битка с данъчните измами и укриването и невнасянето на налог върху добавената стойност, корпоративен налог и налог върху приходите на физическите лица.

Предимство на оферти механизъм за авансово обявление е, че се понижава времето за обслужване на икономическите оператори и в същото време се лимитират контролните ограничения, защото органите по приходите ще разполагат авансово с нужната информация. Това ще разреши акуратен разбор на риска и концентриране на напъните на администрацията по отношение на нелоялните задължени лица и минимизиране на административните ограничения по отношение на добросъвестните лица. Също по този начин на задължените лица ще бъде обезпечен достъп по електронен път до настояща информация по отношение на дейностите по фискален надзор, които са подхванати по отношение на тях и на какъв стадий са тези дейности. По този метод икономическите оператори ще бъдат навреме осведомени за подхванатите от администрацията производства и ще могат да извършат дължимото с оглед отбрана на своите права и законни ползи.



В преходните и заключителни разпореждания на законопроекта се оферират промени в Закона за корпоративното подоходно облагане, с които да се вкара заплащането на солидарна вноска за свръхпечалбите, генерирани в интервала от 1 юли 2023 година до 31 декември 2023 година

                             Ако не бъдат подхванати незабавни ограничения за увеличение на бюджетните доходи, биха се задействали следните опасности:

                             Включване на страната в процедура по несъразмерен бюджетен недостиг. Отлагане за неопределен срок присъединението на страната към еврозоната;

                             Влошаване на кредитния рейтинг на страната;

                             Повишаване цената на дълговото финансиране и усложнения при издаване на външни и вътрешни заеми, което ще сътвори ликвидни проблеми за финансиране на бюджетните разходи;

                             Доближаване с ускорени темпове до границата на дълговия аршин от 60 на 100 от Брутният вътрешен продукт.

За да се отбрани публичният интерес от отрицателното проявяване на тези опасности, е належащо да се предложат обективни и уравновесени ограничения.

През последните години в изискванията на рецесии и провокации страната е провеждала политика в поддръжка на бизнеса, като са прилагани редица антикризисни ограничения, в това число посредством облекчения и директно подкрепяне. При променената обществено-политическа конюнктура, публичният интерес допуска и бизнесът да бъде взаимен, като поеме част от приноса за опазване на стабилността на страната, изключително лицата, осъществили обилни облаги в изискванията на рецесия, показват от МФ.

Предвижда се внасянето на солидарната вноска като краткотрайна мярка.

За интервала 2020-2022 година страната е предоставила помощи и обезщетения на бизнеса, свързани с пандемията от КОВИД-19, енергийната рецесия и военните дейности в Украйна общо в размер на 10,3 милиарда лв., както следва: за 2020 година - 2,1 милиарда лева, за 2021 година - 2,3 милиарда лева, за 2022 година - 5,9 милиарда лева Едновременно с това за поддръжка на бизнеса и понижаване или опазване на цените на избрани артикули и услуги бяха въведени понижени Данък добавена стойност ставки, както и освобождавания от облагане с данък. Бюджетният резултат от въведените понижени данъчни ставки и освобождавания от облагане с данък за интервала 2020-2022 година е загуба общо в размер на 908,7 млн. лева, както следва: за 2020 година - 94,7 млн. лева, за 2021 година - 283,5 млн. лева, за 2022 година - 530,5 млн. лева Общо за интервала 2020-2022 година са предоставени 11,2 милиарда лв. под формата на помощи, обезщетения и понижени данъчни ставки.

Декларираните данъчни облаги от сдруженията и облагаеми приходи от стопанска активност като едноличен търговец доста нарастват за 2021 и 2022 години, като облагите и приходите за 2022 година бележат растеж от към 100 % спрямо облагите за 2018 година и 2019 година По данни на Националния статистически институт (НСИ), разпределените облаги под формата на дивиденти са: 21,5 милиарда лева за 2020 година и 22,4 милиарда лева за 2021 година Също по този начин по данни на Национален статистически институт се следи забележителен растеж на наличностите по депозити в банките.

Депозитите на нефинансовите предприятия се усилват от 29 280 266 хиляди лева през 2020 година на 40 211 285 хиляди лева през 2022 година, което е нарастване с 10 931 019 хиляди лева

Увеличение се следи на наличностите по депозитите на семействата с 10 995 518 хиляди лева за 2022 година спрямо 2020 година, само че общият брой на депозитите на семействата понижава с 470 199 през 2022 година спрямо 2020 година

Анализът демонстрира, че финансовата поддръжка от страна на страната по отношение на зародилите здравна и енергийна рецесия и военните дейности в Украйна е била навременна и задоволителна, като е запазила освен съществуващия бизнес, само че е осигурила условия за неговото развиване и за генериране на облаги, пишат от МФ.

Предлага се основата за установяване на солидарната вноска да бъде разликата сред данъчната облага за интервала от 1 юли 2023 година до 31 декември 2023 година и 50 на 100 от междинната стойност, увеличена с 20 на 100, на данъчните облаги за 2018, 2019, 2020 и 2021 години. Данъчната облага за задачите на солидарната вноска ще се дефинира по реда на ЗКПО, преди използване на способ за отбягване на двойно данъчно облагане. Предлага се солидарната вноска да бъде в размер на 33 на 100 от основата и интервалът за облагане да бъде от 1 юли 2023 година до 31 декември 2023 година

Предлага се и въвеждане на механизъм за предплатено внасяне на солидарна вноска, като се планува установяване и внасяне на месечни предплатени вноски от задължените лица за месеците от юли до декември 2023 година в това число. Предлага се месечната предплатена вноска да се дефинира като се употребява за база данъчната облага за 2022 година и междинната стойност, увеличена с 20 на 100, на данъчните облаги за 2018, 2019, 2020 и 2021 години.

Изравняването на дължимата солидарна вноска с импортираните предплатени вноски се предлага да се прави с декларирането и внасянето на солидарната вноска. Месечните предплатени вноски се планува да се заявяват еднократно в период до 15 юли 2023 година, като подаването на декларацията се прави единствено по електронен път. Внасянето на предплатените вноски ще бъде в период до 15-то число на месеца, за който се отнасят, като за новоучредените сдружения и новорегистрираните еднолични търговци и приравнените на тях за данъчни цели лица, не се планува обвързване за предплатено облагане.

С цел отбрана на бюджета е планувано за невнесената в период солидарна вноска, в това число предплатени вноски да се дължат лихви според Закона за лихвите върху налози, такси и други сходни държавни вземания.

Практиката демонстрира, че от ден на ден са физическите лица, които правят продажба на виртуални валути (криптовалути) и редът на облагането им е един от постоянно задаваните въпроси. Към сегашния миг практиката по отношение на данъчното отнасяне на този тип приходи, за задачите на ЗДДФЛ, е като приходи от продажба на финансови активи. Липсата на експлицитна законова наредба във връзка с физическите лица основава предпоставки за разнопосочна данъчна процедура и искания за освобождение от облагане на този тип приход по реда на член 13, алинея 1, т. 2 от ЗДДФЛ. Затова в член 33, алинея 3  на ЗДДФЛ се предлага по отношение на определянето на облагаемия приход от продажба или подмяна на акции, дялове, обезщетителни принадлежности, капиталови бонове и други финансови активи, в това число и виртуални валути, както и от търговия с задгранична валута да се приспадат 10 на 100 нормативно избрани разноски. Тази смяна ще подтиква физическите лица, осъществили изброените приходи, да ги заявяват, защото по този метод ще се реализира по-голяма правдивост при определянето на дължимия от тях налог, пишат от МФ.

С промени в Закона за налог върху добавената стойност се предлага се понижаване на периода за използване на краткотрайната понижена ставка на налога за доставките на ресторантьорски и кетъринг услуги, които се състоят в доставка на приготвена или неприготвена храна, в това число състояща се в доставка на храна за вкъщи; това не се ползва за ресторантьорски и кетъринг услуги, които се състоят в доставка на бира, вино и спиртни питиета, в това число в случаите по член 128; обща туристическа услуга в случаите по член 136, както и екскурзиите, проведени от туристически оператори и туристически сътрудници със инцидентен автобусен транспорт на пътници; услуга за потребление на спортни уреди.

С непрекъсната понижена ставка на налога не престават да се таксуват доставките на услуги по настаняване, предоставяно в хотели и сходни заведения, в това число даването на ваканционно настаняване и отдаване чартърен тук-там за площадки за къмпинг или каравани, с място на осъществяване на територията на страната; доставките на книги на физически носители или осъществявана по електронен път, или и двете (включително учебници, познавателни книжки и образователни комплекти, детски книги с илюстрации, за изобразяване или оцветяване, печатни или ръкописни нотни издания), периодически печатни творби – вестници и списания, на физически носители или осъществявана по електронен път или и двете, разнообразни от изявления, които са напълно или главно предопределени за реклама, и разнообразни от изявления, които са напълно или главно формирани от видеосъдържание или аудио-музикално съдържание; и доставките на храни, подобаващи за бебета или за дребни деца, бебешки пелени и сходни бебешки хигиенични продукти.

Причините за понижаване на периода за използване на понижена ставка на налога са, че за интервала на използването ù не се регистрира резултат за потребителите посредством понижаване на цените на стоките и услугите.

Анализите демонстрират, че въвеждането на понижени ставки не води до по-ниски цени на продаваните артикули и услуги, защото не са налице закрепени цени, а цената на предлаганите артикули или услуги се дефинира на пазарен принцип.

Следва да се означи, че понижените ставки бяха въведени като краткотрайна мярка обвързвана с пандемията от КОВИД- 19 и за справяне с следствията от здравната рецесия, а към сегашния миг обстановката е друга, пишат от МФ.

С промени в  Закона за акцизите и данъчните хранилища, с оглед недопускане на друго облагане на течността за електронните цигари според от наличието на никотин с предложенията се планува течностите за електронни цигари, несъдържащи никотин, и заместителите на тютюна, съдържащи никотин, да се включат в обсега на акцизните артикули и за тях да се ползват разпоредбите за тютюневите произведения.

Предлага се анулация на параграфи 6а и 6б от преходните и заключителни разпореди (ПЗР) на Закона за акциза и за данъчните хранилища (ЗАДС), в действие от 8 юли 2022 година, с които бяха въведени законодателни промени, свързани с въвеждането на краткосрочни антиинфлационни ограничения чрез основаване на ред за възобновяване на платения данък за електрическа сила на лицензираните железопътни превозвачи и транспортните оператори, които реализират транспорт на пасажери посредством метро, трамваи или тролейбуси; използване на нулеви акцизни ставки върху моторните горива – за полутечен нефтен газ и естествен газ; въвеждане на нулева акцизна ставка за създадената топлинна сила за енергийните артикули, употребявани за реализиране на комбинирано произвеждане на топлинна и електрическа енергия; както и въвеждане на нулева акцизна ставка за електрическата сила, при изискване че създадената електрическа енергия е от слънчева, вятърна сила, от силата на вълните, приливите или с геотермален произход; от хидравличен генезис, създадена в хидроелектрически инсталации; генерирана от биомаса или от артикули, създадени от биомаса; генерирана от метан, изпускан в изоставени въглищни мини и генерирана от горивните кафези.

Основната цел на сходни ограничения беше да се резервира конкурентоспособността и рентабилността на енергоемките браншове, при които разноските за сила съставляват висок дял от индустриалните разноски, както и да се овладеят непрекъснато повишаващите се цени на електрическата енергия и на горивата. Ефектът от въведените в подобен необятен обсег ограничения обаче има съществено отрицателно влияние върху приходите от акцизи, което от своя страна оказва значително въздействие върху бюджетния недостиг и постанова промени във фискалната политика на страната.

С допълненията на Закона за ограничение на заплащанията в брой като мярка за ограничение каузи на сивата стопанска система се предлага нормативно регламентираният предел за ограничение на заплащанията в брой в страната да се понижи от 10 000 лева на 5000 лева

Предложението е заплащанията на територията на страната да се правят единствено посредством превод или внасяне по платежна сметка, когато са: на стойност, равна на или надвишаваща 5000 лева.; на стойност под 5000 лева, представляваща част от парична престация по контракт, чиято стойност е равна на или надвишава 5000 лева Ограничението ще се ползва и в случаите на заплащания в задгранична валута, когато левовата им равноценност е равна на или надвишава 5000 лева по курса на Българската национална банка в деня на заплащането. Мярката ще подтиква настоящото отразяване на паричните потоци посредством първоначални счетоводни документи и ще способства за минимизиране на разплащанията в брой по покупко-продажби сред лицата, участници в стопанския оборот. По отношение на икономическите оператори и на жителите не се чака нарастване на административната тежест, надлежно във връзка с администрацията не се чака нарастване на разноските за администриране на препоръчаната смяна.

Предлаганото ограничение на заплащанията в брой е в сходство и с наложилата се процедура в други страни членки на Европейския съюз, като Белгия, Гърция, Испания, Португалия, Франция, Румъния, където прагът за заплащанията в брой е в диапазон от 2000 до 3000 евро.

Предлага се и изплащането на трудовите хонорари в размери над прага от 5000 лева да се се включи в режима на закона, защото понастоящем законът не се отнася за изплащането на трудови възнаграждения). С препоръчаното изменение се цели изсветляване на възнагражденията, получавани от лица по трудови контракти.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР