Министерството на финансите обяви, че държавната хазна е изплатила 1,275

...
Министерството на финансите обяви, че държавната хазна е изплатила 1,275
Коментари Харесай

МФ: Държавният дълг намалява през март

Министерството на финансите разгласи, че държавната хазна е изплатила 1,275 милиарда евро остарели отговорности под формата на 7,5-годишни еврооблигации.

В сумата са включени номиналната стойност на облигацията в размер 1,250 милиарда евро, както и последният изискуем лихвен ваучър в размер на 25,0 млн. евро, допълват от МФ.

Емисията ДЦК е издадена през март 2015 година През същата година дружно с още две други, които са с матуритет от 12 и 20 години. По тези две по-дългосрочни излъчвания МФ е направило лихвени заплащания в размер на 54,375 млн. eвро.

Съобщението на финансовото министерство идва, откакто Българска народна банка разгласи, че за трети път в границите на по-малко от месец ще тегли дълг в размер на 500 млн. лева Третият аукцион ще се разиграе на 6 април. Две от излъчванията към този момент бяха препоръчани на вложителите и по този начин страната взе 1 милиарда лева
В резултат на това, че през март са изтеглени посочените нагоре 1 милиарда лева, само че са погасени главници за 1,250 милиарда евро (2,44%), както и лихвените заплащания по по-дългосрочните излъчвания, то общото равнище на държавния дълг се е намалило с 748 млн. евро (1,46 милиарда лева) до 15,2 милиарда евро (29,72 милиарда лева.). По-рано водачът на ГЕРБ Бойко Борисов, съобщи пред публицисти: „ Докато се тълпите тук – към този момент милиард и половина (дълг) за по-малко от 30 дни ".
Това съставлява спад в съотношението дълг към прогнозното равнище на брутния вътрешен артикул с близо 2,7 процентни пункта надлежно от 23,5% на 20,8%, показват още от Министерството на финансите.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР