Министерството на финансите извънредно емитира нов вътрешен дълг за 300

...
Министерството на финансите извънредно емитира нов вътрешен дълг за 300
Коментари Харесай

Правителството извънредно пое нов дълг от 300 млн. лв. заради сделката за F-16

Министерството на финансите изключително емитира нов вътрешен дълг за 300 млн. лева По неофициална информация повода е готвеното разплащане вкупом на самолетите F-16 за Военновъздушни сили до края на годината.

Аукционът на вътрешния пазар се е провел в сряда, заяви финансовото министерство късно нощес.

Става дума за две дълготрайни излъчвания - 10.5-годишни и 20-годишни държавни скъпи бумаги (ДЦК), деноминирани в лв., с падеж надлежно на 21.12.2029 година и 21.06.2039 година

Тази година МФ няма календар за продажбата на ДЦК. Вероятно държавното управление се е надявало, че няма да има потребност да емитира скъпи бумаги, както предходната година, когато не бе стихотворец никакъв нов вътрешен дълг.

Заради договарянията с американската страна по покупката на новия вид военен аероплан F-16 обаче евентуално е решено, че кабинетът ще се възползва отчасти от опцията в бюджета да емитира ДЦК на стойност до 1 милиарда лева през 2019 година При договарянията стана ясно, че българското държавно управление няма кредитна история във военните покупко-продажби със Съединени американски щати и няма по какъв начин да получи преференциални условия за разсрочено заплащане на самолетите. Затова кабинетът избира вид, при който да заплати цялата сума, която чака да бъде сред 2 и 2.2 милиарда лева, вкупом. Още на 7 юни финансовият министър Владислав Горанов сподели, че е подготвен на подобен вид.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР