Министерството на финансите е внесло в Народното събрание проект за

...
Министерството на финансите е внесло в Народното събрание проект за
Коментари Харесай

С проекторешение МФ спасява бюджетните плащания

Министерството на финансите е внесло в Народното събрание план за решение, по силата на което и след 10 юни, когато изтича законовият период на дейности на удължителния бюджет, който работи сега, ще могат да се изплащат обществени разноски като пенсии и заплати на държавни чиновници по отношение на в този момент настоящите политики, а не да се харчи само толкоз, колкото постъпва в хазната. Ако това решение се одобри, то ще бъде в действие до тогава, докато влезе в действие

Същевременно е импортиран което да работи още веднъж до приемането на постоянен бюджет. Второто обаче ще отнеме повече време, тъй като е нужно да се одобри на две четения, което е неразбираемо дали може да се случи до 10 юни, до момента в който проекторешението ще е еднократен акт на Народното събрание.
 Правителството предложи удължителен бюджет
Правителството предложи удължителен бюджет

Срокът на деяние на удължителния закон, който работи сега, е 10 юни 2023 година

" Както знаете, служебното държавно управление внесе план за закон за държавния бюджет преди месец, който към момента не е влезнал за разглеждане в комисии. Срокът на снадки бюджет изтича на 10 юни , като влизаме в една наредба от Закона за обществените финанси, която е прекомерно рестриктивна - че се финансират разноски до размера на постъпилите доходи, което ще докара до неустановеност у жителите и бизнеса. Тъй като времето напредва и очаквайки да се образува постоянно държавно управление, през вчерашния ден внесохме в Народно събрание проекторешение, което планува да се правят разноски до приемане на бюджет съгласно настоящото законодателство и да се събират приходите по настоящото законодателство, като е препоръчано на Народно събрание да се приоритизират разноските ", разяснява в коридорите на Народното събрание служебният финансов министър Росица Велкова.

От финансовото ведомство оферират още да се разблокират парите от фискалния запас, които са от европейски средства и Сребърния фонд. " За да се финансират разноските, а не да се теглят нови задължения. В момента във фискалния запас има 10 милиарда. (...) Това е все едно човек да има в сметката си 100 лв., само че да тегли заем, тъй като си е споделил, че ще си купи с тях обувки през есента. Не може тези 100 лв. да стоят блокирани, а вие да теглите заем ", изясни министърът. Посочи обаче категорично, че съответно парите от Сребърния фонд няма да бъдат харчени.

" Ако се одобри единствено това проекторешение, а не се одобри удължителният закон, ще има проблеми с финансирането. Не че разноските няма да се правят, само че ще има забавяния в самото осъществяване на заплащанията ", уточни още Велкова.
 Бюджет 2023 - път към пъкъла, застлан с положителни планове
Бюджет 2023 - път към пъкъла, застлан с положителни планове

А при такива рентабилност обслужването на този дълг ще бъде спомагателен и то сензитивен товар за хазната
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР