Министерството на енергетиката предложи за обществено обсъждане проект за промени

...
Министерството на енергетиката предложи за обществено обсъждане проект за промени
Коментари Харесай

Проектът за промени в Закона за енергетиката: КЕВР с повече правомощия за контрол на пазара


Министерството на енергетиката предложи за публично разискване план за промени в Закона за енергетиката, с които се транспонира европейското законодателство в региона на вътрешния пазар на сила. С текстовете се привеждат условията на Директиви 2009/72/ЕО и 2009/73/ЕО на Европейския парламент и на Съвета от 13-ти юли 2009 година по отношение на общите правила за вътрешния пазар на електрическа енергия и на природен газ, написа EMI.

С препоръчаните промени в енергийното законодателство се регламентират пълномощията на Комисията за енергийно и водно контролиране по отношение на използването на наредбите на Регламент 1227/2011 на Екологичен потенциал и на Съвета от 25-ти октомври 2011 година по отношение на интегритета и прозрачността на пазара на търговия на едро с сила (REMIT).

КЕВР следва да упражнява надзор за недопускане ограничението и нарушаването на конкуренцията на енергийните пазари. Комисията ще следи за тяхното дейно действие, заради което е належащо в закона да се уредят цялостно пълномощията на КЕВР, в сходство с регламента REMIT.

Съгласно европейския правилник всяка държава-членка подсигурява, че нейните регулаторни органи разполагат с пълномощия за следствие и използване на ограничения, нужни за осъществяване на произлизащите функционалности. С направените законодателни оферти се цели регламентиране на ясни правила, тъй че да се обезпечи ефикасен надзор от страна на КЕВР за осъществяване условията за почтена и открита конкуренция на пазара на едро на електрическа сила в България.

Понастоящем в настоящото българско законодателство липсва съответна препоръка за REMIT, е посочено в претекстовете към проектозакона. Включването на правни правила, свързани с REMIT, в първичното законодателство на България, се смята за належащо, с цел да се обезпечи:

- Правна изясненост и затова правна сигурност, които са от голямо значение за пазарните участници;
- Съответствие с правилото за правомерност, използван във връзка с административните дейности и компетенциите на националния регулаторен орган - КЕВР;
- Пълно сходство с наредбите на REMIT, доколкото точното регламентиране на някои въпроси, като да вземем за пример режимът на наказания (член 18 от REMIT), е директно предоставено на националния законодател.

С направените законодателни оферти се цели регламентиране на ясни правила във връзка с използването и осъществяването на компетенциите на КЕВР в сходство със законодателството на Европейски Съюз и в сходство с правилото на правомерност и конституционните предпоставки във връзка с административните дейности, тъй че да се обезпечи ефикасен надзор за осъществяване на условията за почтена и открита конкуренция на пазара на едро с електрическа сила, сочат създателите на плана.

В допълнение с препоръчаните текстове в законодателството се вкарва нужната правна рамка за операторите на обществено налични зарядни точки за зареждане на електрически транспортни средства, която липсва все още.

Коментари, отзиви и рекомендации по оферти план могат да се вършат в законоустановения период на адрес: [email protected]
Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР