Министерството на енергетиката получава дофинансиране в размер на 1 580

...
Министерството на енергетиката получава дофинансиране в размер на 1 580
Коментари Харесай

Енергийното министерство получи 1.6 млрд. лв. за дълговете на „Топлофикация София“

Министерството на енергетиката получава дофинансиране в размер на 1 580 315 352 лева за придобиване отговорностите на " Топлофикация София ", предадоха от Българска телеграфна агенция по изказването на министъра в оставка Румен Радев на брифинг в Министерски съвет.

Целта на тези средства е придобиване на вземанията на Българския енергиен холдинг (БЕХ) и на " Булгаргаз " ЕАД от " Топлофикация София ", като това ще стане по реда и до размера според Закона за държавния бюджет.

Собствеността на " Топлофикация София " не се сменя с това разпореждане, увери Радев. " С тези стъпки не се пристъпва към подмяна дълг за благосъстоятелност ", съобщи той и посочи, че сдружението остава общинско.

Трябва да се получи позитивно решение за режимите на държавна помощ от страна на Европейската комисия (ЕК), а придобиването не съставлява държавна помощ по смисъла на Договора за действие на Европейския съюз (ЕС), изясни още министърът.

Имаме натрупвани систематично в голям размер отговорности от страна на " Топлофикация София " към енергийния бранш за газови доставки, съобщи Радев. През годините част от тези отговорности са прехвърляни от " Булгаргаз " към БЕХ, до момента в който друга е продължавала да пораства и да се натрупва в салда към " Булгаргаз ".

Енергийният министър уточни, че в края на 2023 година сумата е достигала близо 800 милиона лева, като към сегашния миг тя още веднъж е със същия размер. Очакванията му са отговорностите да надвишават малко над 800 милиона лева към края на 31 март.

Допълнително, по данни на министъра тази " неподходяща процедура " ще докара до 1.6 милиарда лева отговорности към БЕХ, като задачата на това разпореждане е тази ликвидност да се върне в бранша.

Припомняме, че към ноември 2023 година " Топлофикация-София " беше натрупала над 1 милиард лева дългове към БЕХ за доставка на газ. От Министерството на финансите предвиждаха поемането на дълговете на " Топлофикация-София ", като въпросът за възможна приватизация беше издигнат и миналата година.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР