Министерството на енергетиката, което е в ръцете на управляващата Продължаваме

...
Министерството на енергетиката, което е в ръцете на управляващата Продължаваме
Коментари Харесай

Промяната удължава концесията в Белащица

Министерството на енергетиката, което е в ръцете на ръководещата Продължаваме промяната, най-звероятно ще продължи концесията за кариерите над пловдивското село Белащица.

Изключително колеблив отговор дал на представители на ИК „ Стоп на кариерите в Белащица ” зам.-министърът Пламен Данаилов.

Той очаквал мнение от РИОСВ-Пловдив за нова Оценка за въздействието върху околната среда (ОВОС) във връзка с настояванията за удължение на изтеклите концесионни контракти за кариерите в Белащица.

Становището щяло да бъде част от аргументацията на енергийното министерство по отношение на целенасоченост и правомерност на бъдещо решение дали договорите могат и би трябвало да бъдат удължени.

На срещата бяха кметът на община „ Родопи ” Павел Михайлов, който изрично декларирал позицията против преустановяване и невъзобновяване на всякаква активност на територията на кариерите над Белащица.

Областният шеф на Пловдив Йордан Иванов дипломатично мълчал.

По публични данни на Национален статистически институт община „ Родопи ” е преди всичко по машинален приръст на популацията в страната. Белащица, дружно със прилежащите села Марково, Брестник и Първенец са най-бързо разрастващите се обитаеми места в общината. Само за последните две години популацията в Белаюица се е нараснало с близо 1400 души. В същото време кариерите са на 300 метра от жилищната територия. Кариерите имат негативно влияние заради високото равнище на фини прахови частици във въздуха, замърсяване и звук и ние няма да даопуснем хората да продължат да търпят това.

Тези данни бяха изложени в Министерството на енергетиката като причини за дефинитивно прекъсване на кариерния рандеман над селото.

Община Родопи планува и създаване на план за включване на водата от карстовите извори във водопровдната мрежа на Белащица. Така ще се реши казусът с безводието през летните месеци, съобщи по време на срещата кметът.

Представителите на ИК „ Стоп на кариерите в Белащица ” не бяха задоволени от отговора на зам.-министъра и обявиха, че в случай че не бъде прекъсната процедурата по даване на позволение за удължение на периода на консесионерите за рандеман на подземни благосъстояния на двата концесионера  – „ Холсим кариерни материали ” и „ Европейски пътища ”, ще предизвикват митинг пред министерството на енергетиката.
Източник: plovdiv-online.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР