Министерството на енергетиката е получило информация, че бившият шеф на

...
Министерството на енергетиката е получило информация, че бившият шеф на
Коментари Харесай

Росен Христов: Имахме информация, че Александър Николов опитва да прокара руско влияние

Министерството на енергетиката е получило информация, че някогашният началник на АЕЦ „ Козлодуй Александър Николов, който попадна в листата „ Магнитски ”, пробва да прокара съветско въздействие и корупционни практики. Затова управлението на атомната централа е било заменено. Това съобщи енергийният министър Росен Христов по Нова ТВ.

„ Структурираме нещата по безусловно транспарантен метод. Енергетиката е бранш, където бюджетите са големи. Става въпрос за стотици милиарди вложения и разноски за употреба и поддръжка. Не е ненадейно, че има такива апетити. Борим се интензивно против всевъзможни корупционни практики, в това число партнираме с разнообразни служби в страната и чужбина ”, безапелационен е Христов. По думите му България приветства всяка помощ и дейна позиция в битката с корупцията.

Със сигурност има опити за съветско въздействие в Министерството на енергетиката, изключително що се касае до нуклеарните технологии, счита министър Христов.

Страната ни към момента е подвластна за доста неща от Русия във връзка с нуклеарната енергетика и поддържка. Санкции, които засягат опцията да експлоатиране обикновено Атомната електроцентрала (АЕЦ) „ Козлодуй “ са неприемливи и за нас, и за Европа, съобщи Христов

Той сподели, че България има ресурси от свежо нуклеарно гориво досега, в който би трябвало да стартира доставка от новите ни сътрудници, само че не е добре да бъде излагана на риск употребата на централата. Едно прекъсване или нарушение на доставките на ток ще има унищожителен резултат, сподели енергийният министър.

По думите му с наличните ресурси България може да издържи още години. В този интервал сме обезпечили ново, свежо нуклеарно гориво, само че, в случай че някой от тези снабдители закъснее и се получи прозорец без свежо гориво, ще има сериозен резултат върху страната. Например, в случай че спре работата на АЕЦ „ Козлодуй “, към 20-30 % от електрическата енергия „ изчезва “, а това значи импорт, повишаване на цените и неустановеност, изясни Христов.

„ Нашето решение е твърдо диверсификация и понижаване на зависимостта. Както видяхте декември сключихме два контракта за доставка на ново, свежо нуклеарно гориво ”, сподели още енергийният министър.
Източник: breaking.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР