Министерството на електронното управление вече обмисля препоръки за използване на

...
Министерството на електронното управление вече обмисля препоръки за използване на
Коментари Харесай

Обмисля се замяна на антивируса Касперски в държавната администрация

Министерството на електронното ръководство към този момент обмисля рекомендации за потребление на антивирусния програмен продукт „ Касперски “. Германската организация за ИТ сигурност предложи неотдавна софтуерът да не се употребява, като предизвести за вероятни уязвимости на съветския програмен продукт. На този стадий се вършат единствено разбори, изясни пред БНР министърът на електронното ръководство Божидар Божанов:

„ Тук е значимо да уточним, че по-добре „ Касперски “, в сравнение с никаква. И до момента в който администрациите стигнат през процеса да си обновят антивирусната, би трябвало да останат най-малко с някаква, тъй че не сме им казвали „ спирайте “. Ние мислим, дали да препоръчаме промяната му, само че не мислим да наредим, с какво да бъде заменен “.

Нидерландия към този момент забрани потреблението на съветската антивирусна стратегия „ Касперски “. Още през 2018 година държавното управление там реши, че съветският антивирусен програмен продукт към този момент не може да се употребява „ поради гарантиране на националната сигурност “. А подозренията бяха, че той може да бъде инфилтриран от страни. И въпреки отчетите на нидерландските управляващи в никакъв случай да не станаха обществени, фирмите също бяха призовани да спрат да го употребяват. Още през 2018 година компанията отхвърли да е пособия или да оказва помощ на държавни управления за кибершпионаж или кибер-офанзивни дейности. И дефинира настроенията като резултат от „ геополитически въпроси “. Но и към 2018 даже и американското законодателство беше към този момент забранило използването на софтуера за отбрана. С претекстове, че компанията има връзки с съветското държавно управление.

„ Касперски е частна световна компания за киберсигурност и няма никакви връзки с съветското или друго държавно управление “, написаха и преди дни те, когато немската разследваща работа посъветва институциите и компаниите в страната да заменят антивирусния програмен продукт.

„ Заради войната в Украйна рискът от хакерски атаки от Русия се смята за по-голям. Облачните услуги на софтуера би трябвало да поддържат непрекъсната, криптирана връзка със сървърите на производителя. Следователно доверието в надеждността и самозащитата на производителя е от решаващо значение “, написа в предизвестието си немската разследваща работа.

В България занапред стартира да се мисли по този въпрос, излиза наяве от думите на министъра на електронното ръководство Божидар Божанов. Министърът не уточни каква част от администрацията употребява антивирусната стратегия. Но повода била, че Регистърът на осведомителните запаси не е би поддържан в задоволително настоящо положение. Иначе Божанов не чака проблеми.

Само преди дни профилираните издания оповестиха, че „ Касперски “ е бил заставен да отхвърли, че е бил обект на хакерска атака от украински хакери. В изказване те са показали обаче, че ще продължат акцията си, до момента в който Русия не приключи военните дейности против Украйна. Извън тематиката за антивирусните стратегии, министърът на електронното ръководство Божидар Божанов сподели, че е минало публичното разискване на техническите спецификации за електронната идентификация. Сега остава анализът и направата на софтуера, Заедно с „ Информационно обслужване “.

Няма смяна в киберсредата в България поради войната в Украйна, сподели Божанов.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР