Министерството на електронното управление (МЕУ) се включи в 15-ото издание

...
Министерството на електронното управление (МЕУ) се включи в 15-ото издание
Коментари Харесай

България взе участие в най-голямото киберучение на НАТО

Министерството на електронното ръководство (МЕУ) се включи в 15-ото издание на учението на НАТО по киберзащита „ Cyber Coalition 2023 “, което е измежду най-големите киберучения в света. Тази година в него участваха повече от 1000 участници от над 30 структури на НАТО, страните-членки на Алианса, партниращи народи и структури на Европейския съюз.

МЕУ бе показано от заместник-министър Михаил Стойнов, а от страна на Изпълнителната организация „ Инфраструктура на електронното ръководство “ към МЕУ се включи началникът на отдел „ Национален екип за реагиране при произшествия с компютърна сигурност “ Божидар Грънчаров.

Базираният в Естония център на НАТО за върхови достижения построи за траялото няколко дни обучение в Института по защита „ Проф. Цветан Лазаров “ киберполигон във VPN мрежа. Сред българските участници имаше представители на Министерството на защитата, Държавна Агенция „ Национална сигурност “, Националната работа за защита, както и представители на частния бранш.

Българският екип с треньор Николай Стоянов от Института по защита съумява първи да разгласява информация за злонамерения код в единната система на учението и се оправя чудесно със считаната за най-трудна задача - така наречен ривърс инжинеринг (reverse engineering, разгадаване на тайните на действието на артикули и системи чрез тяхното разглобяване), а подробният отчет на представителите на страната ни бе окуражителен категорично от квесторите на НАТО. Самото обучение се състои от няколко задания, като отбрана на пробита мрежа или инфраструктура, отблъскване на офанзива над комерсиална инфраструктура, отбрана при офанзива над веригите на доставките (supply chain attack), която заплашва националната сигурност, разбор на злоумишлен код и други

По време на учението „ Cyber Coalition “, което се организира от 2008 година насам, се упражняват реалистични сюжети, включващи потреблението на модерни закани и резултати в киберпространството. Основната цел е да се построи киберкоалиция от структури на НАТО, на страните-членки и на партньорски страни за подсилване на качествата на Алианса да възпира, пази и да противодейства на заканите в киберпространството. Сред останалите цели е и сработването на обособените държавни администрации и инспекцията на потенциала им в сферата.

Подобни учения са изключително скъпи, тъй като пресъздават в целокупност и в детайли цели сюжети на офанзиви и последващите им събития. Използват се високопрофилни образци от последните години. Сценариите са изчерпателни, дилемите изискват съдействие сред разнообразни звена, симулират се разнообразни институции, които вземат участие в процеса - да вземем за пример кооперативна система за идентификация и шерване на злоумишлен код, в която се вижда и колаборацията сред другите страни, разяснява заместник-министър Стойнов.

Съюзниците от НАТО носят главната отговорност за националната си киберзащита и са поели ангажимент предпочитано да я укрепват, а НАТО, от своя страна, поддържа тези старания. През 2016 година на срещата на върха във Варшава НАТО призна киберпространството за област на деяние и от този момент Алиансът натъртва на подобряването на оперативните си реакции и развиването на военните дейности посредством учения като Cyber Coalition.

Последвайте канала на
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР