Министерството на електронното управление (МЕУ), Българският институт по метрология (БИМ)

...
Министерството на електронното управление (МЕУ), Българският институт по метрология (БИМ)
Коментари Харесай

Три институции удостовериха машините за гласуване, докладът за съответствието е изпратен в ЦИК

Министерството на електронното ръководство (МЕУ), Българският институт по метрология (БИМ) и Българският институт за стандартизация (БИС) удостовериха сходството на техническите устройства за машинно гласоподаване за балотажа на локалните избори на 5 ноември. Това оповестиха от пресцентъра на министерството.

Екипите на трите институции работиха интензивно и в непрестанен режим в последните дни, с цел да извършат процедурата и да обезпечат протичането на почтени и демократични избори в неделя, показаха от ведомството.

Докладът за оценяване на сходството на доставения вид техническо устройство за машинно гласоподаване с условията на Изборния кодекс и техническата спецификация и решението за засвидетелствуване са изпратени в Централната изборна комисия (ЦИК).

По-рано през днешния ден екипите на МЕУ завършиха нужните действия и инспекции от удостоверяването на машините. Благодарение на основаната от МЕУ оперативна организация и с дейното подпомагане на БИМ и БИС процедурата приключи навреме и в границите на днешния ден.

Решението за засвидетелствуване на машините за гласоподаване и отчетът са оповестени и обществено налични на интернет страницата на Министерството на електронното ръководство.

Рано тази заран министерството популяризира до медиите фотоси на демо бюлетини, отпечатани от техническо устройство за машинно гласоподаване, конфигурирано със програмен продукт, построен при довереното създаване, което беше осъществено от специалисти на ЦИК през вчерашния ден вечерта.

На бюлетините е изписан хешкодът, който ще се пресъздава по време на изборния развой.

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР