Дължим на обществото безпристрастно и срочно правораздаване. Това каза служебният

...
Дължим на обществото безпристрастно и срочно правораздаване. Това каза служебният
Коментари Харесай

Министър Мария Павлова: Дължим на обществото безпристрастно и срочно правораздаване

Дължим на обществото независимо и срочно правосъдие. Това сподели служебният министър на правораздаването Мария Павлова при откриването на проведена от министерството полемика с магистратската и академичната общности във връзка оферти за промени в Закона за правосъдната власт (ЗСВ).

 

Срокът на публични съвещания по закона беше продължен с 20 дни, тъй като бяха подадени доста оферти по текстовете. В Министерството на правораздаването не престават да се получават мнения, като досега те са над 500 страници, сподели Павлова.

 

Някои от предложенията са напълно нови и досега не са били застъпени в концепциите. Предстои всички оферти да бъдат систематизирани и да се реши кои от тях да влязат като хрумвания за промени в закона, уточни министърът.

 

Според нея измененията в Закон за съдебната власт би трябвало да бъдат премислени. Не би трябвало да се пристъпва с прибързаност, каквато трендове има в последно време, сподели тя. 

 

Сред проблематичните области в текстовете са командироването на магистрати, както и тези за атестирането и състезанията. 

 

Правомощията на Общото заседание на прокурорския и правосъдния съвет също са част от засегнатите промени.

 

Правомощията на основния прокурор и изборите за членове на прокурорския и съдийския съвет също са наранени в предложенията за промени в Закон за съдебната власт. Част от мненията са в посока на това, че някои от измененията би трябвало да бъдат направени с спомагателни промени в Конституцията. 

 

Сред мненията са и оферти за правила, които ясно да показват магистратите ще упражняват по едно и също време правораздавателна активност и ще са членове на кадровия орган.

 

Източник Българска телеграфна агенция

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР