Министерството на електронното управление, Българският институт по метрология (БИМ) и

...
Министерството на електронното управление, Българският институт по метрология (БИМ) и
Коментари Харесай

Приключи удостoверяването на машините за гласуване

Министерството на електронното ръководство, Българският институт по метрология (БИМ) и Българският институт за стандартизация (БИС) удостовериха сходството на доставените механически устройства за гласоподаване с условията на член 213, алинея 3 от Изборния кодекс и условията на техническата спецификация по публичната поръчка с Възложител Централна Избирателна Комисия (ЦИК).

За удостоверяването на устройствата за гласоподаване, от ЦИК са предоставени на МЕУ, БИМ и БИС представителни извадки от мостри на доставените устройства. Образците имат идентични характерности и функционалност с тези на останалите устройства, доставени по контракта с Изпълнителя. Проведени са редица инспекции, проби и изпитвания за оценка на техническите и функционални характерности на устройствата за машинно гласоподаване, като лабораторно тестване за електромагнитна съгласуемост и проби, свързани с осведомителната сигурност. Извършена е и цялостна деконструкция на машината за инспекция на всички съставни елементи и вложени детайли.

Всички документи са годни и достоверни, както и всички документи са настоящи.
За първи път МЕУ даде достъп до изходния код на машините за гласоподаване на представителите на политическите партии, които са регистрирани в обществения електронен указател на ЦИК на представителите в процеса на засвидетелствуване по член 213а от Изборния кодекс, както и на интернационалните наблюдаващи. Предоставянето на достъпа до изходния код се организира в осъществяване на член 213а, ал 3 от Изборния кодекс.
Наблюдатели от Обществения съвет към ЦИК и от Организацията за сигурност и съдействие в Европа (ОССЕ) участваха на всички изпитвания на машините за гласоподаване. Не са следени сериозни за изборния развой проблеми и трите виновни институции издават в период своето решение за засвидетелствуване на сходството.

В обсега на оценяване на устройствата за гласоподаване не се включват организационни действия, които се правят от изборната администрация; действия, свързани с засвидетелствуване на организацията и технологията на компютърната обработка на резултатите от гласуването, както и такива, свързани с логистиката, която ще се прави във връзка с устройствата за машинно гласоподаване.
Удостоверяването е осъществено за всички машини за гласоподаване със системан хеш: AC70016FBA3BAAACA28CC584C9A65AD239B5337ED264C056DBFEBCBE301C7C11
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР