Министерството фаворизира единия профсъюз и му плаща за реклама и

...
Министерството фаворизира единия профсъюз и му плаща за реклама и
Коментари Харесай

Опасни връзки - как МОН финансира учителските синдикати

Министерството фаворизира единия синдикат и му заплаща за реклама и разпространение на стратегии

Влиянието на синдикатите от дълго време не е толкоз мощно, каквото беше преди двадесетина години. В сферата на образованието обаче тяхната мощност към момента е забележима - посредством груповото договаряне на заплащането и изискванията на работа в бранша и посредством капацитета за бързо образуване на стачки и митинги при потребност. Макар и обществени организации, синдикатите в действителност от години са едни от най-непрозрачните субекти в публичния живот. Периодично към финансовото им положение и богатото портфолио от парцели изникват кавги и разкрития, само че като цяло властта избира обезпеченото успокоение пред баталиите от 2007 година В началото на новия програмен интервал и първата година за осъществяване на новите оперативни стратегии и Плана за възобновяване.

Колегите от вестник желаеха информация към една част от връзките сред министерство и профсъюзи, която нормално остава скрита от публиката - финансирането, което съсловните организации получават от бюджета, облечено в разнообразни планове.

Предоставените по закона за достъп до информация данни демонстрират, че финансирането фаворизира Синдиката на българските учители, до момента в който другият главен образован профсъюз - към КТ " Подкрепа ", съвсем не употребява обществени запаси.

Кой кой е в просветните синдикати

Синдикатът на българските учители (СБУ) е най-голямата учителска организация у нас. Създаден е през 1990 година, член е на КНСБ, и понастоящем, по неофициални оценки, има около 60 000 членове. За неговия ръководител Янка Такева, която е на поста от далечната 1995 година и шеговито е наричана " Вечната Амбър ", се знае, че има огромно въздействие при вземането на решения в бранша. Г-жа Такева постоянно е виждана във финансовото министерство и сама не пропуща да акцентира какви средства е издействала за системата от финансовия министър. Къде на смешка, къде на истина, за нея се разяснява, че даже може да " смъква и издига " министри.

Синдикат " Образование " е към другия огромен синдикат - КТ " Подкрепа " - с към 20 000 членове. Негов ръководител е Юлиян Петров. Влиянието на този профсъюз не е толкоз очевидно за обществеността, само че не е и малко поради интензивността по всички тематики и проблеми в сферата. Третият училищен профсъюз - Независим училищен профсъюз (НУС) към КНСБ - попада много по-рядко в публичното полезрение.

Един е повече от два

" Сега " изиска от МОН информация по закона за достъп до социална информация за средствата, които са получавали трите синдиката от 2009 до 2023 година по всички контракти с министерството, както и за всички заплащания към съответния профсъюз за сметка на бюджета или за сметка на оперативни стратегии, по които МОН е бенефициент. Без никакъв претекст, от министерството предоставиха данни единствено за някои от желаните години - в отговора им написа, че се дават данни от 2018 година до 2020 година, само че в действителност са включени и информации за 2014 година и за 2021 г. Какво демонстрират те?

С Независимия училищен профсъюз контракти няма. Със профсъюз " Образование " (към КТ " Подкрепа " ) има единствено един контракт - за 19 720 лева, подписан на 30 април 2020 година и със период за осъществяване до 5 ноември 2020 година Той е за осъществяване на план: " Създаване на потенциал за възстановяване на изискванията на труд и справяне с хроничния стрес на педагогическите експерти в просветителните институции ", като средствата за него са от фонд " Условия на труд ". Това е фонд към общественото министерство и от него, по закона за здравословни и безвредни условия на труд, се дават средства за провеждане на профилирани образования, семинари и конференции в региона на здравословните и безвредни условия на труд (чл. 46, алинея 1, т. 6 от ЗЗБУТ).

Всички останали заплащания - 16 на брой - са предоставени на Синдиката на българските учители. За трите години от 2018 до 2020 година, когато е времето на третия кабинет на Бойко Борисов, СБУ е бил извънредно деен, сключвайки 16 контракта за общо към 385 000 лева

Реклама, семинари и образования

Първият контракт сред МОН и СБУ, съгласно получената информация, е подписан през 2014 година - за образование на тематика: " Организиране и осъществяване на образования по здравословни и безвредни условия на труд и безвредно и витално държание на учители и учащи ", на стойност 24 000 лева Следващият е от март 2018 година - тогава синдикатът получава най-голяма сума - 48 930 лева, които идват по линия на Европейска комисия и са предоставени за взаимна конференция на МОН, СБУ и ETUCE (Европейски профсъюзен комитет за образование) по отношение на Българското председателство на Съвета на Европейски Съюз през 2018 година

През 2019 година синдикатът на Янка Такева получава още три контракта. Първият е за 7068 лева, предоставени от ЮНЕСКО, за " осъществяване на взаимни действия със Синдиката на българските учители ". Какви са тъкмо дейностите, не е разказано. Вторият е за близо 25 хиляди лева - по план от фонд " Условия на труд " за образования и семинари по здравословни и безвредни условия на труд, а третият - за 29 890 лева за " осведомителна акция, ориентирана към обосноваване, информиране и поддръжка на учебни заведения и участници ". Прави усещане, че много от договорите на СБУ са за суми малко под 30 000 лева, което е прагът за подписване на контракти без наложителна социална поръчка.

През 2020 година Синдикатът на българските учители получава цели 7 контракта за общо 141 016 лева 14 950 лева са дадени за осведомителна акция за обосноваване и информиране на учебни заведения по отношение на осъществяване на Национална стратегия " Мотивирани учители ". Въпросната стратегия в началото търсеше учители за учебните заведения с уязвими възпитаници, само че тъй като не се радваше на интерес, се промени в образование и квалификации за учители.

Интересно е за какво синдикати би трябвало да получават пари, с цел да разпространяват стратегия на МОН - нещо, с което би трябвало да може да се оправи самото министерство с всичките му отдели, дирекции, районни ръководства по образованието и други Любопитно е и не могат ли и другите два синдиката да правят също толкоз добре активността по рекламиране на просветителните стратегии на министерство и за какво единствено един от тях е предпочетен за тази задача. 19 500 лева са дадени на СБУ през юни 2020 година - в разгара на коронавирус пандемията - за " създаване на модели за образование от разстояние в електронна среда, свързани с стратегии за образование ". През август 2022 година СБУ получава още 3000 лева - отново да популяризира стратегия на МОН - тази за " Иновации в деяние ", по която се финансират визити и наблюдения на положителни новаторски практики в разнообразни новаторски учебни заведения.

34 200 лева е сумата на четвъртия за 2020 година контракт, който СБУ подписва - за създаване на подходи за самостоятелно профилиране и персонализирано образование на деца и възпитаници със специфични просветителни потребности. Следват контракт за 18 166 лева - още веднъж за образование за безвредна работна среда в учебно заведение и отвън него - по линия на програмата на Фонд " Условия на труд " за 2020 година, още един за 17 000 лева - за разпространение на националната стратегия на МОН " Роден език и просвета зад граница " и различен - за 34 200 лева - отново за създаване на методика на образованието от разстояние в електронна среда.

През 2021 година от МОН показват 4 контракта, подписани със СБУ - трите са по времето на Борисов, последният - по времето на служебното държавно управление на Стефан Янев. 27 800 лева са предоставени на синдиката за осъществяване на обучителни семинари за 150 учители, които преподават финансова просветеност. 28 000 лева СБУ получава по евро план " Подкрепа за триумф " от оперативна стратегия " Наука и обучение " - с цел да разпространява резултатите от този план, и още 34 200 лева - за създаване на " Указания за осъществяване на квалификацията на учителите при образования реализирани от разстояние в електронна среда ". Последният контракт за 2021 година е за 19 700 лева - за осъществяване на образование и съпътстващи действия към него на 150 учители за повишение на компетентностите им в региона на финансовата просветеност и икономическа просвета, в осъществяване на Националната тактика за финансова просветеност на България и Плана за деяние (2021-2025 г.) към нея.

За самите образования някои митове евентуално ще се окажат напълно същински. Случайна търсачка в " Google " демонстрира, че семинарите и образованията на училищен колективи и сдружения на шефове към този момент са независим туристически сегмент, а една организация се хвали с богат опит в организирането на голям брой такива семинари в първокласни хотели в България и в чужбина. Сред посочените дестинации за семинари са Боровец, Велинград, Златни пясъци, само че и Дубай, Лондон, Санкт Петербург, Москва.
Източник: flagman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР