Министерствота на икономиката и индустрията ще продължи да бъде активен

...
Министерствота на икономиката и индустрията ще продължи да бъде активен
Коментари Харесай

Министерството на икономиката ще продължи да бъде активен партньор на бизнеса

Министерствота на стопанската система и промишлеността ще продължи да бъде деен сътрудник на бизнеса, като поддържа дребните и междинни предприятия в напъните им да се развиват и употребяват прехода към кръгова стопанска система като опция за напредък, привличане на вложения и излизане на нови пазари.

Това съобщи заместник-министър Димитър Данчев при откриването на форума „ Възможности и провокации на екологичния преход за дребните и междинни предприятия, предприятия на обществената стопанска система, занаятите, свободните специалности “, оповестиха от икономическото министерство. Подкрепа към дребните и междинни предприятия за повишение на конкурентоспособността и специализация във високотехнологични производства, са стратегическите цели, по които работи Министерството на стопанската система и промишлеността.

 

Навлизането на цифровизацията в стопанските системи и в публичния живот постанова фундаментални промени в бизнес моделите и изисква от предприятията бърза промяна и по-висока степен на запазване на околната среда, с цел да продължат да бъдат сполучливи, сподели зам.-министър Данчев. Според него са нужни политики и интервенции, които да поддържат бизнеса и особено дребните и междинните предприятия в този преход, и за основаване на устойчива и конкурентноспособна стопанска система, генерираща работни места и разцвет.

Заместник-министър Данчев показа пред участниците във форума акценти от създадената от Министерство на стопанската система и промишлеността Национална тактика за поощряване на дребните и междинни предприятия 2021-2027 година В нея особено внимание е отделено на предпочитаните области „ Околна среда “ и „ Дигитализация и умения “, за които са заложени ограничения в поддръжка на дребните и междинни предприятия, като въвеждане на цифрови технологии за автоматизация и роботизация на индустриалните процеси, по-добро консолидиране в европейските вериги на цената, в подтекста на кръговата стопанска система, възстановяване на ресурсната успеваемост и екологичните индикатори, произвеждане и дистрибуция на зелени артикули.

Бизнесът е изправен пред доста провокации - ниска продуктивност на труда, остарели технологии, незадоволителни цифрови и софтуерни умения и компетентности, липса на запаси и познания в региона на ИКТ и зелената стопанска система. Изправени сме пред нуждата с общи старания да преодолеем нарушените вериги на доставки, високите цени на електрическата енергия и горивата и още доста други компликации, сподели зам. – министър Данчев.

 

 
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР