Министерство на земеделието и храните представи пред ресорната парламентарна комисия

...
Министерство на земеделието и храните представи пред ресорната парламентарна комисия
Коментари Харесай

Земеделското министерство представи промените в стратегическия план пред ресорната комисия в Парламента

Министерство на земеделието и храните показа пред отрасловата парламентарна комисия измененията в Стратегическия проект за развиване на земеделието и селските региони 2023-2027, настоящото положение на осъществяването му и проект за изпращането му в Европейската комисия, заяви българската телеграфна организация. Разбра се, че стратегическият проект е входиран в министерство на околната среда и водите, като от Министерство на земеделието и храните се надяват до края на седмицата да изчистят техните забележки, след което да бъде изпратен към Съвета за съгласуваност на средства на Европейския съюз, да мине на Министерски съвет и да бъде изпратен на Европейска комисия доникъде на декември.

До момента 21 страни членки са изпратили измененията в стратегическите си проекти и Европейска комисия към този момент е одобрила 10, оповестиха представителите на Министерство на земеделието и храните.

След като на предишно съвещание на комисията бяха показани промените на стратегическия проект, Аделина Стоянова, шеф на дирекция “Директни заплащания ” в Министерство на земеделието и храните, и този път показа синтезирано последните промени по проекта. “Разликата се състои в това, че пуснахме писмена съгласувателна процедура по отношение на анулация на решението на комитета по наблюдаване за отпадане на модулираната ставка в бранша на говедовъдството, за което получихме поддръжка, тъй че в окончателния вид на стратегическия проект се резервира модулираният размер на подпомагането във връзка с бранш “Говедовъдство ”, изясни Стоянова.

Конкретно по интервенциите най-вече мнения имаше в частта зелена архитектура, екосхемите и директните заплащания.

По екосхемата за биологично многообразие и селскостопански животни са прецизирани текстовете за изложение на уговорките, увеличена е оптималната стойност за плануваната единична сума, повишена е ставката с близо 200 евро, заплащането е на хектар.

В екосхемата за поддържане и възстановяване на биологичното многообразие и екологичната инфраструктура са прецизирани текстовете, като са отразени рекомендациите от отчета за екологична оценка, осъществена е актуализация на цената на индикативните хектари на база на решението на комисията по земеделие за доста понижаване на площите по тази намеса и прекачване на бюджет към останалите интервенции.

По екосхемата за опазване и възобновяване на почвения капацитет, поощряване на зелено наторяване и органично торене има обновени стойности във връзка с знаците, дефиниране на междинни и покривни култури като обособени практики, прецизиране на наличието на органични подобрители на почвата, актуализиране на цената на индикативните хектари, които ще се подкрепят и е повишен бюджетът.

По екосхемата за понижаване потреблението на пестициди препоръчаните промени са в посока преформулиране на екологичната процедура за по-висок екологичен резултат, както и използване на потребни биологични сътрудници, обновени са стойностите за индикативните хектари и е повишен бюджетът.

По схемата за екологично поддържане на трайните насаждения са преформулирани биологичните практики, като задачата е реализиране на по-висок екологичен резултат и дефиниране на повече вероятни практики, които фермерите да могат да изберат като естественото затревяване на междуредията. Увеличени са ставките и бюджетът.

По екосхемата за екстензивно поддържане на непрекъснато затревените площи са изменени и обновени оптималните единични суми, които са увеличени.

По екосхемата за поддържане и възстановяване на биоразнообразието в горските екосистеми са понижени площите и бюджетът.

По екосхемата за нашарване на отглежданите култури са добавени като възможни като четвърта просвета трайните насаждения, обновени са индикативните хектари и бюджетът.

По отношение на интервенцията за обвързано с производството подкрепяне са прецизирани изискуемите количества за реализация, като за млечни крави става от 2000 на 2100 кг, за млечни крави, включени в развъдни стратегии – за биологични от 2000 на 2100 кг, за останалите от 4000 на 4200 кг.

При месодайните крави също има завишаване на реализацията на продукция – от 0,3 на 0,5 говеда. Въведено е възрастово ограничаване сред 5 и 30 месеца и говедата би трябвало да са родени в стопанството. По отношение на месодайните крави, включени в развъдни стратегии, има повишено условие за реализация на продукция от 0,4 на 0,5 говеда.

При кравите от застрашени от изгубване породи има повишено условие за реализация от 2000 на 2100 кг на млечна крава и от 0,25 на 0,4 говеда.

При обвързаното подкрепяне за биволи също е повишено условието – от 400 на 420 кг от животно.

За овце и кози от застрашени от изгубване породи е повишено количеството за реализация от 35 на 40 кг мляко за овца-майка и 60 кг от коза, както и от 0,2 на 0,25 животни за кръвопролитие и търговия. Въвежда се и възрастово ограничаване до 12 месеца.

При плодове и зеленчуци се планува сливане на всички плодове в една група, въведена е модулирана ставка, като по-високо подкрепяне за първите 30 ха ще получават производителите на плодове и зеленчуци в съответствие на ставката 1,5:1 както досега. Предвижда се промяна на площите и нарастване на равнището на поддръжка за 2024 година в размер на 3%.

По отношение на плодовите насаждения до настъпването им в плододаване са обновени индикативните площи.

В бранша на зеленчуците интервенцията за домати, краставици, корнишони и патладжан се планува нарастване на равнището на поддръжката в размер на към 15%.

Картофите за нишесте са отделени в независима намеса. За картофите има още една напълно нова намеса, която е за картофи за семена.

Оранжерийното произвеждане е разграничено на отопляеми и неотопляеми оранжерии, има нарастване на плануваните площи.

Всички бюджети са увеличени за сметка на планинската скица, за която има най-малък интерес.

В интервенцията за подпомагането на младите аграрни стопани е прецизирано изискването за възраст.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР