Министерство на земеделието, храните и горите (МЗХГ) стартира три спешни

...
Министерство на земеделието, храните и горите (МЗХГ) стартира три спешни
Коментари Харесай

Министерство на земеделието, храните и горите със спешни мерки в подкрепа на сектор „Рибарство и аквакултури“

Министерство на земеделието, храните и горите (МЗХГ) започва три незабавни ограничения по Програмата за морско дело и риболовство (ПМДР) 2014-2020, които да подкрепят директно засегнатите от COVID-19 стопански оператори и работещи в бранш „ Рибарство и аквакултури ".

След дълъг преговорен развой с Европейската комисия, Управляващият орган на ПМДР съумя да обезпечи 16 131 718,32 лева безплатна финансова помощ за бранш „ Рибарство и аквакултури " за битка против отрицателните последствия от пандемията.

В резултат на твърдата и поредна позиция на страната ни, в европейското законодателство към този момент е включен обезщетителен механизъм за претърпелите загуби предприятия, преработващи артикули от лов на риба и аквакултури. По този метод, финансовата поддръжка в размер на над 16 млн. лева ще бъде ориентирана към 720 наранени оператори - корабособственици и техния екипаж, притежатели на аквакултурни стопанства и притежатели на преработвателни предприятия.

Безвъзмездната финансова помощ ще бъде предоставена за покриване на разноски на засегнатите оператори, свързани със закупуване на артикули, първични материали и материали; разноски за съхранение; разноски за външни услуги, включително режийни разноски и разноски за логистични услуги. Чрез безвъзмездната финансова помощ по трите незабавни ограничения ще могат да бъдат покрити и разноски за личен състав, включително разноски за хонорари и разноски за осигурителни и здравни вноски за сметка на работодателя, с което ще бъде подкрепена и заетостта в бранш „ Рибарство и аквакултури ".

Мярка 1.9 „ Временно прекратяване на риболовната активност "

Финансовата поддръжка по мярката има за цел превъзмогване на икономическите последици от краткотрайното прекратяване на риболовната активност в България, вследствие на експлоадирането на COVID-19. От нея ще могат да се възползват всички притежатели на риболовни кораби и риболовци , които са правили риболовна активност в продължение на минимум 120 дни в морето през последните две календарни години, предхождащи датата на кандидатстване. Планираният бюджет по процедурата 2 039 095,70 лева ., като финансирането от ЕФМДР е 1 493 909.05 лв., а националното съфинансиране се равнява на 545 186,64 лв..
Максималният размер на безвъзмездната финансова помощ ще е 80 000 лева за рибарски транспортен съд.
Управляващият орган на ПМДР чака почти 100 планови оферти по мярката.

Мярка 2.6 „ Подкрепа за бранша на аквакултурата за краткотрайно прекъсване или понижаване на производството "

Чрез използването на мярката Министерство на земеделието, храните и горите ще обезпечи над 10 млн. лева . действен капитал за притежателите на аквакултурни стопанства в страната, които в следствие от пандемията COVID-19, са били принудени краткотрайно да спрат или да понижат производството си. Допустими по мярката ще бъдат претенденти, които са записали спад в оборота за месец април или май 2020 година с най-малко 20% по отношение на средноаритметичния оборот през 2019 година или средноаритметичния оборот за последните три години (2019, 2018 и 2017 г.).

Планираният бюджет по мярката е 10 503 348,65 лева , като финансирането от ЕФМДР е 7 877 511,49 лева, а националното съфинансиране се равнява на 2 625 837,16 лв..

Безвъзмездната финансова помощ по мярката ще бъде в размер до 20% от чистите доходи за продажби за 2019 година, само че не повече от 80 000 лева
Предвид броя на аквакултурните стопанства в страната, осъществявали активност през 2019 година, по тази мярка се чакат почти 560 планови оферти .

Мярка 5.4 „ Преработване на продуктите от лов на риба и аквакултури

Тази незабавна мярка на МЗХГ е директно ориентирана към засегнатите от COVID-19 преработватели в бранш „ Рибарство и аквакултури ". Планираният бюджет по процедурата е 4 785 625,22 лева , като финансирането от ЕФМДР е 3 589 218,92 лева, а националното съфинансиране се равнява на 1 196 406,30 лева Допустими ще бъдат претенденти, които са записали спад в оборота за месец април или май 2020 година с най-малко 20 % по отношение на средноаритметичния оборот на предприятията за 2019 година или средноаритметичния оборот за последните 3 години (2019, 2018 и 2017 г.).
Безвъзмездната финансова помощ ще е в размер до 20% от чистите доходи за продажби за 2019 година, само че не повече от 80 000 лв..
Предвид броя на преработвателните предприятия на риба и аквакултури по публични данни на БАБХ, по тази мярка се чакат почти 60 планови оферти .

Управляващият орган на ПМДР възнамерява трите процедури за даване на безплатна финансова помощ да започват в края на месец май, а заплащанията да стартират от средата на месец юни.
Кандидатстването с планови оферти по трите ограничения, свързани с превъзмогване на последствията от COVID-19 в бранш „ Рибарство и аквакултури ", ще се реализира електронно посредством Информационната система за ръководство и наблюдаване на средствата от Европейски Съюз в България (ИСУН 2020).

Управляващият орган на Програмата за морско дело и риболовство осведоми, че към този момент е основана нужната организация за оказване на поддръжка на претендентите при подготовката и електронното подаване на плановите оферти посредством ИСУН 2020. Кандидатите по идните процедури за асортимент на планове ще могат да получат нужното подпомагане и поддръжка от Изпълнителната организация по риболовство и аквакултури и нейните териториални звена, Местните инициативни риболовен групи и Звеното за поддръжка на Националната Рибарска мрежа.

Министерство на земеделието, храните и горите започва публично разискване за трите ограничения на 21.05.2020 година Условията за кандидатстване и осъществяване и приложенията към тях могат да бъдат открити на интернет страницата на Единния информативен портал на Европейските структурни и капиталови фондове, в секцията на Програмата за морско дело и риболовство 2014-2020 година, подсекция „ Новини ": www.eufunds.bg/bg/pmdr/term/316

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР