Министерство на здравеопазването разработва Стратегия за детско здравеопазване. Водещ на

...
Министерство на здравеопазването разработва Стратегия за детско здравеопазване. Водещ на
Коментари Харесай

Здравословно хранене и нови скрининги влизат в училище

Министерство на здравеопазването създава Стратегия за детско опазване на здравето . Водещ на работната група е шефът на Педиатрията " Иван Митев " в София Благомир Здравков и експерти от страната. Това стана ясно на конференция във ведомството, на която участва и министърът Асена Сербезова.

Здравков изясни, че работна група е почнала работа, като нейни цели са - кърменето преди всичко, на второ - профилактика в детска възраст към здравословен метод на живот, като за задачата разнообразни експерти са се заели по стратегия за въвеждане на здравословно хранене още от учебно заведение . Българчетата са преди всичко по консумация на газирани питиета и сладки храни в Европа по данни на СЗО. Той уточни, че се усилва броят на децата с новооткрит диабет, а възрастта става все по-ниска поради заседналия метод на живот и некачествената храна. За задачата се планува надзор на храните в учебните заведения и детските заведения, стягане на контрола на продажбата на тютюн и алкохол. България е на второ място по приложимост на алкохол в Европа, пред нас е единствено Франция, сподели доктор Здравков.

Предвижда се и възстановяване на достъпа до качествена Педиатрична помощ за разнообразни региони в страната, за задачата ще се изградят посредством телемедицина консултативни връзки с по-големи лечебни заведения, да вземем за пример с Педиатрията. Работи се по ел. досие за педиатричната помощ. Предвижда се смяна в нормативни текстове за лекарствена политика за понижаване на заплащането в аптеките на лекарства за деца , като една част от медикаментите ще бъдат покрити от страната.

Асена Сербезова изясни и проекта на Министерство на здравеопазването за осъществяване на модерно здравно обучение за децата посредством достъп до съществуващи скринингови стратегии и въвеждане на нови - скрининг за муковисцидоза , за гръбначни изкривявания и метаболитен синдром, вкарва се натален и преонатален скрининг, възстановяване на детско психологично здраве, разширение на обсега за деца-аутисти, предварителна защита на депресията, понижаване на антибиотичното лекуване. Предвиждат се и промени във връзка с възстановяване на изискванията за работа в системата на опазването на здравето.
 Предлагат подкомисия
Предлагат подкомисия " детско опазване на здравето " в Народно събрание

Има закъснение от 2 година, можехме към този момент да сме подготвени с предпроектните задачи, счита Таня Андреева

Статистика

280 млн. лева се отпускат тази година за детско и майчино здраве. Прави се смяна в Наредба 8 за профилактика, като се усилва броят на прегледите за бременни, стихотворец от НЗО от два на четири - за фетална морфология и за Хепатит C.

България е на второ място в Европейски Съюз по детска смъртност, като тя е друга в разнообразни области, най-голяма е в Сливен, Видин, Силистра. Всяка година 65000 недоносени деца се раждат у нас. За тяхната грижа се планува смяна в Наредба 26, която планува 4 прегледа и за неосигурените бременни, включващо пакет от проучвания, две хоспитализации по нужда по време на бременността. Целта е да се обзет най-бедните райони.
 Против лекуването за неосигурени бременни дами се оповестиха Пациентските организации
Против лекуването за неосигурени бременни дами се оповестиха Пациентските организации

Смятат, че това ще е доста неприятен и демотивиращ сигнал за обществото
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР