Министерство на здравеопазването няма да създава отделна Национална програма за

...
Министерство на здравеопазването няма да създава отделна Национална програма за
Коментари Харесай

Според Ананиев няма нужда от отделна програма за борба с диабета


Министерство на здравеопазването няма да основава обособена Национална стратегия за битка с диабета, защото към този момент има настояща стратегия, която напълно покрива модерната политика за грижа за диабетиците, съответстваща с условията и на Организация на обединените нации и на Екологичен потенциал. Това излиза наяве от писмен отговор на здравния министър Кирил Ананиев към депутати, заяви БГНЕС.

Лекари и пациенти упорстват за Национална стратегия за битка с диабета, която да включва профилактика, модерно лекуване и способи за самоконтрол, и основаване на екипи от експерти, които да образоват пациентите по какъв начин да "управляват " заболяването.
Здравният министър показва, че профилактиката и лекуването на захарния диабет и в този момент са измежду целите на водената от него политика. Според Кирил Ананиев с признатата Национална стратегия за предварителна защита на хроничните незаразни болести (НППХНБ) 2014-2020 година са подхванати нужните ограничения за гарантиране на модерна профилактика, диагностика и лекуване на захарния диабет и затрудненията му.

През 2018 година диспансеризираните лица с диабет у нас са 424 192. Само в София диагностицираните с диабет са към 200 000.

Добрата вест, която става ясна от написаното от здравния министър, е, че от следващата година ще има датчици, заплащани от Касата.

От 2020 година НЗОК ще поема и датчиците за дълготрайно премерване на равнището на глюкозата. Те ще бъдат прилагани при интензифицирано лекуване с инсулин по избрани медицински критерии и инструкции от 01.01.2020 година Четците на датчиците ще се обезпечават безплатно от заявителите. Сензорите дават опция за непрестанно следене на кръвната захар за разлика от еднократното отчитане на глюкозата в кръвта. Те ще дават динамична информация за скоростта, посоката и наклонността към по-високи или по-ниски равнища на глюкозата в действително време.
80% от смъртните случаи в България са породени от така наречен незаразни хронични заболявания – сърдечно-съдови болести, злокачествени новообразувания, хронични белодробни заболявания и диабет.

„ Действията за битка с диабета изискват сложен метод към болестта, несъмнено, в границите на вероятния финансов запас, следвайки правилата на равнопоставеност за всички заболели с разнообразни заболявания”, декларира министър Ананиев.

За 2018 година за наблюдението на пациентите с диабет в извънболничната помощ са отделени 12.3 млн. лв., а за проучвания – 6.2 млн. лв.. Болните с декомпенсиран диабет, лекувани в болнични условия по клинична пътека, са били 33 810, за които НЗОК е платила над 26 млн. лева

Общо за болните от диабет НЗОК е платила 135 430 500 лева, от които 127 474 996 лева за медикаменти и 7.9 млн. лева за медицински произведения.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР