Министерство на здравеопазването, което в момента се ръководи от служебен

...
Министерство на здравеопазването, което в момента се ръководи от служебен
Коментари Харесай

Рецептурната книжка е изцяло дигитализирана, МЗ игнорира е-здравеопазването

Министерство на опазването на здравето, което сега се управлява от длъжностен кабинет с министър Асен Меджидиев, пренебрегва и не изпрати собствен представител на кръгла маса в Народното събрание за електронното опазване на здравето.

Дискусията е проведена от парламентарната група на " Продължаваме промяната ", водена от депутатите Васил Пандов и доктор Антон Тонев.

Във встъпителните думи бе маркирано, че въвеждането на електронно опазване на здравето у нас се изисква от регламенти на Европейския съюз. Васил Пандов изясни, че системата цели нов метод на разбор на информацията, основаване на пациентско досие, понижаваме на административната тежест, експедитивност и първокласен достъп на пациентите до услугата и създаване на Национална здравна осведомителна система.

За неналичието на представител на здравното министерство заяви националният представител. Като " липса на заинтригуваност ", само че знакова липса и подозрения дали не се връщаме обратно в процеса за въвеждане на ел. опазване на здравето и сигнал, че процесите ще изпаднат в безвремие - пояснява той отсъствието.
 Над 200 000 е-направления за хоспитализация издадени за месец
Над 200 000 е-направления за хоспитализация издадени за месец

Над 350 лечебни заведения работят с е-хоспитализации

Петко Салчев, шеф на НЗОК, показа, че Касата има работещи 8 системи и съвсем всички процеси са цифровизирани - от подаване на документи, ел. фактури. " Проблем е, че всеки ден се възнамерява надграждане, само че има закъснение от странични фактори . също, че има липса на действителен админ на данните и на рисковете, както и опозиция от доста страни при въвеждане на нови механизми ", уточни той.

Изпълнителният шеф на " Информационно обслужване " АД Ивайло Филипов, показа в слайдове работата на Националната здравна осведомителна система (НЗИС).

25 милиона са издадените ел. предписания от стартирането й в работа - огромно количество от тях са през НЗОК, само че голямо количество от тях са бели. Над 68 000 предписания се издават всеки ден. През януари месец ще се пусне в употреба издаването на мобилни бели предписания, което ще улесни персоналните лекари.

15.6 млн. са издадените посоки от юни до момента . Направени са 23.7 милиона ел. прегледа от 18 000 лекари. 840 000 са осъществените електронно хоспитализации от 1 август. " Рецептурната брошура е цифровизирана, в системата към този момент има 2.2 млн. лева книжки. Хората към този момент няма потребност да я носят ", заяви той. Електронно се вземат и помощни средства - издадени до момента са 120 млн., а магазините, откъдето се вземат, са част от системата. " Има съществено облекчение на здравните процеси ", заключи Филипов.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР