Министерство на здравеопазването е задействало процедури за внасяне на нови

...
Министерство на здравеопазването е задействало процедури за внасяне на нови
Коментари Харесай

Внасяме нови лекарства за лечение на коронавирус

Министерство на здравеопазването е задействало процедури за внасяне на нови медикаменти за лекуване на ковид - за домашно лекуване и за болнично лекуване, както и два нови типа моноклонални антитела.

Новината бе обявена на брифинг в Министерство на здравеопазването. Д-р Десислава Вълковска, шеф на Дирекция " Лекарствена политика ", уточни, че след съвещание на Министерство на здравеопазването през вчерашния ден е взето решение да се обезпечат количества от другия собственик на позволено за приложимост лекуване с моноклонални антитела . В момента тече процедура на договаряне за тях. До 2-3 седмици този лекарствен артикул ще е разполагаем за лекуване на пациентите. Тази група медикаменти са за интравенозна дифузия , обгръщат се пациентите с лека до средно-тежка форма и не са приети в болница . Министерство на здравеопазването започва процедура за обезпечаване и на третия лъч лекарствени артикули, противовирусни във формата на таблетка - те са за петдневен курс на лекуване и се предписват до петия ден. С тях ще се обзет пациентите с лека форма на ковид .

Предстои подписване на контракт, а първата доставка ще е първоначално или средата на декември , заяви Вълковска. До този миг Министерство на здравеопазването ще подготви критериите кои пациенти са подобаващи да се включат на лекуване с него - подобаващи са за пациенти, които са с позитивен тест - до 5-ия ден от позитивиране на теста, с лека до междинна степан на болестта и имащи съпътстващи фактори , които биха довели до риск и затруднения - затлъстяване, хипертония и сърдечно-съдови болести. Продуктът се ползва при възрастни и деца над 12-годишна възраст. На експертно равнище се разисква какъв ще е пътят на пациента, само че е обезпечено, че новите артикули ще стигнат до всяко едно лечебно заведение - организират се и срещи с джипита, обясниха още от Министерство на здравеопазването.

Ще се внася и още един лекарствен артикул за болнична помощ от вида на Ремдисивира , нов имуносупресор , който понижава реакцията на имунната система и обезврежда биологичната интензивност, до 2-3 седмици ще е разполагаем на лекарите , разгласи още Десислава Вълковска.

От Ремдисивир са употребявани и закупени над 180 000 флакона , той се употребява за тежка форма на коронавирусна зараза .

За лекуването с моноклонални антитела лекуването се прави добре и пациентите се лекуват сполучливо, регистрираха още експертите, регистрираха още от Министерство на здравеопазването.

Изпълнителният шеф на Агенция по медикаментите Богдан Кирилов даде детайлности. Имало рекомендация от ЕАЛ във връзка с дексаметазон - кортикостероид, както и за моноклоналните антитела има такава рекомендация, на база на която държавите-членки могат да вземат решение преди формалното издаване на приложимост от Европейска комисия. Вчера е обещано позитивно мнение за продуктите и следва в границите на днешния ден или понеделник да се получат късите характерности на продукта . Изпраща се на Европейска комисия искане и се чака при започване на идната седмица да се издаде позволение за приложимост на тези два лекарствени продукта . Има още една композиция за лекуване с моноклонални антитела, те са в ролинг ревю, идващите месеци се чака при позитивно мнение да има още един подобен лекарствен артикул, сподели Кирилов.

За противовирусните артикули - монопиравир - се чака до края на ноември . Комитетът по лекарствени артикули в хуманната приложимост да излезе с научно мнение на национално равнище на страните, които преценяват да го ползват. Към момента са много лимитирани данните на равнище държава-членка, участваме в комитета, безапелационен е той.

По отношение на продуктите, които се употребяват за имуномодулатори - ЕАЛ прави оценка на данните, предоставени от съответните притежатели да се ползват при пациенти в тежко положение . До края на месеца ще има публично мнение за един от продуктите, за останалите - декември.

Здравният министър Стойчо Кацаров взе думата, с цел да означи, че " това са спомагателни благоприятни условия за лекуване на заболели с ковид , само че това не значи да спрем да се имунизираме и да си мислим, че можем по този метод да се оправим със болестта ".

Повечето от тези медикаменти имат успеваемост от порядъка на 50-60% , което не може да се съпостави с успеваемостта на имунизациите , посредством които в 9 от 10 случая няма даже да влезем в болница , сподели той и заключи: Приоритет за нашите сънародници си остава имунизацията . " Да не се възприема превратно опцията от фармацевтичната промишленост, ние като министерство ще създадем всичко допустимо България да е измежду първите и пациентите да имат достъп до такова лекуване ", сподели Кацаров.

Вече в бюджета са планувани средства за закупуване на новите медикаменти, а количествата са разчетени до края на година и началото на идната.

На направено конкретизиране за бустерната доза на имунизациите Пфайзер и Модерна - от първата се инжектира цялата доза, от Модерна - половината.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР