Министерство на външните работи публикува декларация на Върховния представител от

...
Министерство на външните работи публикува декларация на Върховния представител от
Коментари Харесай

ЕС призовава Турция да прекрати едностранните си военни действия в Сирия

Министерство на външните работи разгласява декларация на Върховния представител от името на Европейски Съюз по отношение на интервенцията на Турция в Североизточна Сирия. Във връзка с интервенцията на турските въоръжени сили в Североизточна Сирия, Европейският съюз (ЕС) удостоверява своята позиция, че стабилно решение на спора в страната не може да бъде реализирано с военни средства.

Европейски Съюз приканва Турция да приключи едностранните си военни дейности. Възобновяването на военните дейности в Североизточна Сирия в допълнение ще подкопае стабилността на целия район, ще ускори страданието на цивилното население и ще има за резултат ново наложително разселение. Това ще затрудни още повече напъните за реализиране на мир в Сирия под егидата на Организация на обединените нации.

Ето и останалата част от позицията:

Едностранните дейности на Турция заплашват постигнатото досега от Глобалната коалиция за битка с ДАЕШ, част от която е и Турция. Военните дейности в действителност ще подкопаят сигурността на локалните сътрудници на Коалицията и рискуват продължителна неустойчивост в Североизточна Сирия, осигурявайки предпоставки за възраждането на ДАЕШ, която остава забележителна опасност за районната, интернационалната и европейската сигурност. От особена значимост е също по този начин надеждното задържане на терористичните бойци, което да предотврати тяхното завръщане в терористичните групировки. Малко евентуално е по този начин наречената „ безвредна зона “ в Североизточна Сирия, както си я показва Турция, да отговори на стандартите на Върховния комисариат на Организация на обединените нации за завръщане на бежанците.

Европейски Съюз удостоверява своята позиция, че завръщането на бежанците и вътрешно-разселените лица по техните родни места би трябвало да бъде безвредно, непринудено и почтено, когато изискванията разрешават. Всеки опит за демографска смяна би бил недопустим.

Европейски Съюз също по този начин няма да дава помощ за стабилизиране и развиване за райони, където правата на локалното население не се съблюдават. Ние споделяме общата цел за преустановяване на насилието, победа над тероризма и обезпечаване на непоклатимост за Сирия и района.

Турция е както основен сътрудник на Европейски Съюз, по този начин и значим фактор в сирийската рецесия и района. Европейски Съюз високо прави оценка ролята на Турция като страна приела на своя територия сирийски бежанци. Опасенията на Турция за нейната сигурност би трябвало да бъдат решени посредством политически и дипломатически средства, а не с военни дейности и в сходство с интернационалното филантропично право. Европейски Съюз продължава да приканва всички страни да подсигуряват отбраната на цивилните, както и безконтролен, безвреден и резистентен достъп до филантропична помощ в цяла Сирия. Европейският съюз поддържа единството, суверенитета и териториалната целокупност на сирийската страна. Те могат да бъдат обезпечени единствено посредством същински политически преход в сходство с Резолюция 2254 на Организация на обединените нации и Женевското официално съобщение от 2012 година, контрактувани от всички страни в спора в Сирия в границите на Женевския развой под егидата на Организация на обединените нации.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР