Министерство на труда и социалната политика (МТСП) ще подкрепи професионалното

...
Министерство на труда и социалната политика (МТСП) ще подкрепи професионалното
Коментари Харесай

Държавата ще подкрепи професионалното развитие на 115 хил. младежи до 2027 г.


Министерство на труда и обществената политика (МТСП) ще поддържа професионалното развиване на към 115 000 младежи посредством Програма „ Развитие на човешките запаси “ 2021 – 2027 година В интервала до 2027 година над 730 млн. лева от нейния бюджет ще бъдат ориентирани към ограничения за включване на младежите на пазара на труда, улеснение на прехода им от обучение към претовареност, обезпечаване на стажове, образование на работното място и субсидирана претовареност. От 2014 година до момента по Оперативна стратегия „ Развитие на човешките запаси “ поддръжка са получили повече от 80 000 младежи. Това заяви министърът на труда и обществената политика Георги Гьоков на кариерен конгрес „ Подкрепа за кариера в изкуството и културата “. Събитието се провежда от Националната академия за театрално и кино изкуство „ Кръстьо Сарафов “ и Съюзът на артистите в България, взаимно с МТСП, Агенцията по заетостта (АЗ) и Програма „ Развитие на човешките запаси “.

Министър Гьоков показа пред шефовете на театри и разнообразни културни институции новата национална стратегия за обезпечаване на претовареност на младежи, приключили приблизително и висше обучение в региона на културата. Програмата е част от Националния проект за деяние по заетостта през 2022 година Бюджетът и е над 1,2 млн. лева Със средствата Министерството на труда и обществената политика ще субсидира наемането на към 200 младежи за интервал от 6 месеца на цялостен работен ден, като даде на работодателите средства за погашение на техните хонорари и осигурителни вноски.

За първи път се обезпечава субсидирана претовареност за кариерен старт на младежи до 29 година в тази сфера, акцентира министър Гьоков.



По време на форума работодателите в областта на културата и изкуството бяха осведомени с опциите за обезпечаване на работа за младежи по Програма „ Развитие на човешките запаси “ 2021-2027, както и с параметрите на Национална стратегия „ Мелпомена “, ориентирана към откриване на работни места за подкрепяне активността на театрите.

Радвам се, че тази самодейност се случва в НАТФИЗ и за първи път сме седнали на една и съща маса МТСП, АЗ, и САБ, с цел да реализираме нещо потребно за развиването на младежите в региона на спектакъл и киното и изобщо на културата, сподели ректорът на академията проф. Станислав Семерджиев.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР